Categorieën
Reizen & Toerisme

Sightseeing op kosten van het Gewest

brusselse lijnen
Het MIVB-net telt volgens mijn nederige optelcapaciteiten 3 metro-, 18 tram- en 47 buslijnen, te veel voor een persoon om een duidelijk overzicht te hebben. Maar ongetwijfeld moeten er tussen die massa lijnen zijn die eruit springen. Vandaar deze oproep:

welke zijn volgens jou de mooiste, opvallendste, meest contrasterende of anderszins speciale lijnen van het MIVB-net? Welke lijnen tonen een gezicht van Brussel dat maar weinigen kennen, welke lijnen verbinden twee totaal tegenovergestelde gebieden met elkaar, welke lijnen vertonen chronische problemen (constante vertragingen, onveiligheid, …), kortom: welke lijnen onderscheiden zich in de massa?

Wat het ‘sightseeing’-aspect betreft is er misschien weinig te zien aan de metrolijnen en de premetrogedeeltes van bepaalde tramlijnen. Er zijn ook veel lijnen die van de ene naar de andere kant van Brussel rijden en dus sowieso diverse wijken en gemeenten met elkaar verbinden, dus die komen allemaal wel een beetje in aanmerking. Maar deze lijnen zou ikzelf al nomineren:

– buslijn Bockstael (Laken) – Zuidstation (Sint-Gillis), via Jette, Koekelberg, Molenbeek, Anderlecht en Vorst. Met name het stuk tussen Anderlecht en Koekelberg is interessant. Je hoort altijd maar negatieve stemmen over Molenbeek, Koekelberg en delen van Anderlecht, maar hier zie je dat er meer is. Mooie residentiële lanen van Anderlecht (Prins van Luiklaan, Peterbos etc.), de Mettewielaan in Molenbeek die toont dat Molenbeek ook heel mooie gezichtjes heeft, enzovoort. Verder langs de basiliek en het centrum van Jette.

– bus 38 Schuman (Etterbeek) – Konkel (Woluwe). Toont een van de rijkste delen van Brussel, met name de villawijkjes en de omgeving van de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe.

– tram 82 Berchem station – Montgomery (Woluwe). Toont zo’n beetje alle nationaliteiten die in Brussel aanwezig zijn: de eurocraten in Woluwe-Etterbeek (rond Merode), de mengelmoes in centrum Etterbeek, de Congolezen en andere zwarten in Elsene (Matonge), de Italianen en Spanjaarden in Sint-Gillis, de Marokkanen en Turken in Anderlecht-Molenbeek en de goede oude Belgen in Berchem.

Steve

Share