Categorieën
Podium

Concert: Admiral Freebee 29/11/06 Ancienne Belgique

“Dat hij maar gauw terug komt,” schreven we een jaar geleden nog op deze blog. En zie, vanavond was hij terug: Tom Van Laere, gemeenzaam bekend onder zijn pseudoniem Admiral Freebee. In de tussentijd was the Talent in Amerika geweest om er zijn derde cd op te nemen, Wild Dreams of New Beginnings. Deze plaat werd gepromoot met een theatertoernee, waarvan de slotdagen vanavond en donderdagavond in onze eigenste Ancienne Belgique plaatsvinden.

De setup van dit concert verschilde radicaal van de vorige keren dat ik Van Laere en begeleiders zag: deze keer werd er vooral akoestisch intimistisch gemusiceerd, geheel in de lijn van de nieuwe plaat. Dat Van Laere songs kan schrijven, wordt zo nog duidelijker dan het vroeger al was. Want niet alleen de nieuwe nummers werden gebracht, ook intimistische bewerkingen van ouder materiaal. Vooral het ingekorte Get Out of Town, en het totaal herwerkte Oh Darkness vielen in deze zin positief op.

De muzikanten stonden in een halve cirkel op het podium, met centraal Van Laere, die werd bijgestaan door Jeffrey Claeys (percussie, bas, toetsen), Bjorn Erickson (gitaar, steelgitaar) en de van een bijzonder goede stem voorziene Nina Babette. Daarnaast had Freebee nog Malcolm Burn en diens vrouw Sandrine uit de States laten overkomen; Burn produceerde Wild Dreams en wisselde vandaag af tussen bas, toetsen en percussie, en zijn vrouw zorgde voor ijzersterke backings. Vooral Nobody Knows You en Coming of the Knight (op cd een duet met Emmylou Harris) kregen hierdoor een meerwaarde. Het geheel werd ingeleid en aaneengepraat door een stand up comedian, wat leuk was en bijdroeg aan de theatersfeer (dat, en het feit dat het een zittend concert was), en gelukkig niet te veel de aandacht afleidde van de hoofdzaak: de muziek.

Nog meer hoogtepunten? Jazeker. Een aantal nummers werden door de groep gebracht, geschaard rond de ene centrale microfoon (I’d Much Rather Go Out With The Boys en Boy You Never Found). Het Tom Waits-achtige Hope Alone. De meezinger Lucky One. Het verwijtende Living for the Weekend. Ik kan zo nog een tijdje doorgaan met kippevelmomenten.

Afsluiten deed Van Laere met Blue Eyes solo op piano. Dat hij maar gauw terug komt. En daar wordt voor gezorgd, op 7 maart 2007 is hij er weer, dit keer met een electrische show…

Share