Op deze fantastische blog zijn al veel horrorverhalen verschenen over bepaalde dubieze kabelaanbieders (laat ik Coditel vooral maar niet bij naam noemen). Telenet heeft momenteel nog geen aanbod, en bij de digitale tv van Belgacom zijn er nog veel haken en ogen (verplicht internetabonnement etc.). Maar voor wie digitale tv-kwaliteit wil, genoegen neemt met de openbare zenders + tvbrussel en bovendien geen fortuinen wil spenderen, heb ik vandaag een mooie oplossing gevonden: DVB-T.
Tot nu toe hadden we het altijd gehouden bij een simpele analoge antenne, dus dat betekent één en met een beetje geluk Canvas, maar met soms heel wat ruis. Maar de openbare omroepen (zowel VRT als RTBF) zijn nu al een tijdje bezig met (gratis) digitale televisie via de ether, DVB-T dus. Het enige wat nodig is, is een decoder om dat digitale signaal om te zetten in een analoog signaal voor de televisie. Wij dus zo’n ‘baksken’ gaan halen; de prijs valt in vergelijking met de ‘bakskes’ van veel kabelaanbieders goed mee: in de buurt van het Liedtsplein hebben we er eentje voor 50 euro op de kop kunnen tikken. De vergelijking gaat niet helemaal op, maar een Telenet-Digibox kost (promoties buiten beschouwing gelaten) 200 euro. Bovendien is het verder helemaal gratis, dus niks activeringskosten, abonnement enzovoort.
Wel, we hadden ons niets beters kunnen voorstellen. Je merkt heel goed dat het digitale televisie is, in die zin dat het beeld en geluid ofwel perfect zijn, ofwel niét zijn. In de praktijk hebben we dus perfect beeld, geluid, teletekst (waar het vroeger nog met flink wat ruis was), en het beeld valt misschien één secondje per avond weg. één, Canvas, RTBF (niet zeker of La Deux er ook al bij is), tvbrussel én alle VRT-radiozenders zijn vrij te ontvangen. Het hangt een beetje van het gebouw af waar je je bevindt, maar vaak zal een simpele binnenhuisantenne meer dan genoeg zijn.
DVB-T is dus zeker een aanrader als je genoegen neemt met één, canvas, tvbrussel en de VRT-radiozenders. Je bent er ongeveer 50 euro aan kwijt voor de decoder, voor de rest helemaal niks. Als je op ronde gaat, vraag je best naar een ‘decodeur terrestriel’. Zie ook hier.