Categorieën
Brussel-Stad Elsene Vorst

D’Ieteren, een stukje autogeschiedenis in Brussel

Geen reclame, wel de historiek van één van de langst bestaande bedrijven in Brussel. D’Ieteren is vandaag actief in autodistributie, autoverhuur en beglazing. Maar het is eveneens het oudste bedrijf in Europa voor personenvoertuigen.

D'Ieteren headquarters building

In 1805 werd D’Ieteren opgericht als koetsenbouwer. Vandaag is dit nog steeds duidelijk te zien in het logo. Tijdens de 20ste eeuw startten ze met fabricage en export van carrosserieën, later met het importeren en assembleren van voertuigen en vrachtwagens.

Na de Tweede Wereldoorlog had D’Ieteren exclusieve invoerrechten in België voor merken met klinkende namen als Studebaker, Porsche en Volkswagen. Hierbij ook de populaire Kever, die niet alleen verkocht verkocht maar ook verhuurd werd.

Al die tijd was D’Ieteren gevestigd in Brussel, onder andere de Broekstraat in het centrum van Brussel en de Charleroise Steenweg middenin de toenmalige wijk van de bourgeoisie die zich wel een duur voertuig kon permitteren. Momenteel is het D’Ieteren-hoofdkwartier een imposant kantoorgebouw in de Maliestraat te Elsene (zie foto). In de buurt zijn zich nadien ook een heleboel garages van andere merken komen vestigen, vandaag nog steeds aanwezig (Renault, Ford, Opel,…).

D’Ieteren had ook een fabriek in Vorst die sinds 1970 uitsluitend door Volkswagen wordt gebruikt, en binnenkort door Audi (jaja, díe fabriek!).

Vandaag is D’ieteren een beursgenoteerd bedrijf. Sinds vorig jaar maken ze echter geen deel meer uit van de BEL20.

Share