Categorieën
Podium Wonen in Brussel

Bibliotheken in Brussel

Hoe dikwijls koop je een boek dat je slechts één keer leest, of een film die je slechts één keer bekijkt? In dat geval spring je beter regelmatig binnen in de bibliotheek. Wie graag boeken, muziek, films of andere media leent is in Brussel zeker verwend. Een overzicht.

De Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek op het Muntplein heeft een zeer ruim aanbod voor een lage prijs. Je wordt er lid voor 5 euro per jaar. CD’s mag je 3 weken houden voor 0,5 euro, films één week voor 1 euro. Boeken uitlenen is zoals op de meeste plaatsen gratis. Sinds kort kan je ook bestsellers voor één week lenen tegen betaling (0,5 euro).
In de leeszaal kan je heel wat binnenlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften vrij raadplegen.
Met de “BruNO”-lenerskaart (Brussels Netwerk Openbare bibliotheken) kan je ook werken uitlenen bij de mini-bibliotheken in Vorst en Koekelberg, en binnenkort misschien ook op andere plaatsen.
Op de website van de HOB is niet alleen de catalogus te raadplegen, je kan zelfs online reserveren of verlengen.

Daarnaast heeft vrijwel elke Brusselse gemeente een eigen Nederlandstalige bibliotheek. Informatie, adressen en openingsuren staan op de website van de Brusselse Openbare bibliotheken: http://www.brusselse-bibliotheken.be/

De franstalige gemeenschap heeft ook bibliotheken, maar interessant is vooral La Médiathèque. Geen boeken, maar wel een gigantisch aanbod van muziek en films. Je wordt er lid voor het leven voor 5, 10 of 15 euro, afhankelijk van je leeftijd. Per jaar betaal je enkel een bijdrage van 1 euro voor de auteursrechten.
Uitlenen van werken is iets duurder: 1,6 euro voor een cd (één week), en 2,75 euro voor een film (één dag). Maar daartegenover staat de enorme keuze en de grote beschikbaarheid.
In Brussel is deze mediatheek te vinden op de ULB-campus, in Ukkel (Alsembergse Steenweg), Sint-Pieters-Woluwe (Cultureel Centrum), maar de allergrootste is in de Passage 44. Er is ook een rondrijdende bus die op vaste tijdstippen op een aantal plaatsen stopt.

De echte die-hards kunnen terecht in de Koninklijke Bibliotheek op de Kunstberg met meer dan 5.000.000 boeken. In principe is elk in België uitgegeven drukwerk te vinden in de Koninklijke Bibliotheek. De administratieve procedure om iets ter plaatse te mogen raadplegen is echter zeer omslachtig: formuliertjes invullen, lang wachten tot de boeken uit het magazijn komen,… Uitlenen is niet mogelijk en fotokopiëren vrij duur.

Share