Categorieën
Den Vijfhoek

De ondergrond van het Centraal Station.

Eerder deze week werd aan het Centraal Station de vernieuwde ingang aan de Magdalena Kerk terug in gebruik genomen. Buiten het feit dat de gang vandaag breder is en beter aansluit op het station, zijn er nu ook winkels te bespeuren alsook een directe toegang tot de perrons. Een goed alternatief als u van het station rechtstreeks naar het stadscentrum wilt zonder een hele reeks straten over te steken. Tegen 2008 zou er ook een toegang moeten komen aan de Kunstberg, verbonden aan de Magdalena-toegang. Tijdens de werf ging ik met een paar vrienden, die ik voor de gelegenheid Slobodan en Vincenzo zal noemen, een toertje doen op de werf. Wat hier volgt is een reportage hiervan.

gare-centrale-madeleine-1
gare-centrale-madeleine-3
gare-centrale-madeleine-2
gare-centrale-madeleine-4

Tijdens de werf waren vanaf de Magdalena-toegang 2 mogelijkheden om zich naar andere extremen van het station te begeven. De eerste was links, wanneer u vanaf deze toegang naar de centrale hal gaat, deze is vandaag niet meer toegankelijk, ik kon er nog net op tijd in! Deze toegang leidde me na wat kruipwerk in de grote ronde hal van Victor Horta. Aan de foto’s te zien kan men gemakkelijk afleiden dat er werken aan de gang zijn en dat deze toegang binnenkort terug toegankelijk zal zijn. Hier en daar kon men zelfs raden dat er winkels zouden komen. Ik ben benieuwd. U kunt hieronder wat foto’s zien. Er zijn buiten deze foto’s ook nog 5 andere foto’s op mijn fotoblog verschenen : #1 #2 #3 #4 #5.

gare-centrale-grande-salle-1
gare-centrale-grande-salle-3
gare-centrale-grande-salle-2
gare-centrale-grande-salle-4
gare-centrale-grande-salle-5
gare-centrale-grande-salle-6
gare-centrale-grande-salle-7
gare-centrale-grande-salle-8
gare-centrale-grande-salle-9

Een andere plek die ik mocht exploreren in het Centraal Station was dan weer meer langs de rechterkant. Nadat ik een ladder naar beneden nam kwam ik in een lange technische galerij terecht die parallel liep met de sporen. Deze galerij had hier en daar wat verdiepingen. Het onderste verdiep was volledig overstroomd, dus niet echt een optie. Het bovenste verdiep leek verlaten. Althans, dat is wat we dachten. We zijn er slachtoffer geweest van een zogenaamd “Prison Break”-gevoel. Wanneer we op dat verdiep uit een technisch locaal kwamen hadden we namelijk geen andere optie meer dan terug te keren naar de middelste galerij. Plotseling ging het licht aan en konden we stemmen horen. Stress. Hoe geraken we uit deze situatie? De tijd werd alsmaar langer en er kwamen en gingen constant mensen. Het was maximum 2 minuten stil. De volgende 2 minuten zouden we ervoor gaan. Spurten naar die ene ladder, waar de stemmen vandaan kwamen, terug naar beneden. We hebben echt geluk gehad en zijn dus niet betrapt geweest. De middelste galerij is trouwens van een lengte die we niet hebben kunnen schatten. We zijn ervan uitgegaan dat ze heel de Noord-Zuid verbinding volgt.

gare-centrale-galerie-1
gare-centrale-galerie-2
gare-centrale-galerie-3

Ik hoop dat u deze reportage heeft weten te waarderen, want ik heb er nogal wat tijd in gestoken.

Share