Categorieën
Wonen in Brussel

Racines…

Soms ontdek je iets waarnaar je helemaal niet op zoek was. Serendipiteit heet dat. En dat is me onlangs overkomen. Ik zocht op YouTube naar een filmpje met als tag “delphine” (ne me demande pas pourquoi). Ik vond het filmpje “michel & delphine” van Didier Malchaire alias yellowmen3721. Leuk filmpje, dacht ik. Laat ik eens even kijken wat yellowmen3721 nog meer uit z’n mouw heeft geschud. Zo ontdekte ik “Racines”.

’t Is me niet helemaal duidelijk of Didier Malchaire een Brusselaar is, maar een Belg is hij alleszins. Alhoewel dergelijke conclusies in zijn filmpje “Racines” onmiddellijk worden gerelativeerd. “Je ne me sens pas totalement d’ici” hoor je een vrouw zeggen. Een meisje vraagt voor kerstmis een stamboom, maar dat wordt geweigerd. Niet voor iedereen is het blijkbaar evident om over zijn herkomst, zijn wortels, “ses racines” te spreken.

“Je suis bien ici, mais il y a toujours quelque chose qui me manque.” In “Racines” laat Didier Malchaire Brusselaars aan het woord over hun wortels. Hij maakt gebruik van foto’s van straatnaambordjes, van foto’s van mensen in hun natuurlijke habitat. Die afbeeldingen animeert hij en geeft hij diepte met After Effect van Adobe en daar monteert hij de uitspraken van de mensen bovenop. Het resultaat is even eenvoudig als subliem.

Maar vergeet u even al die woorden: kijk en luister zelf!

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.