Categorieën
Brussel Actua Brussel-Stad Podium Reizen & Toerisme

Brussel weigert mee te werken aan Vlaams Kunststedenactieplan

Cinquantennaire
foto: Mike Reys

Van de website van De Standaard:

Brussel weigert mee te werken aan het Vlaamse Kunststedenactieplan. Minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) betreurt de houding van de hoofdstad.

In het kader van het Kunststedenactieplan (vreselijk woord trouwens) trekt minister Bourgeois 542.000 euro uit voor de financiering van zes projecten die het toerisme moeten bevorderen in elk van de zes kunststeden; naast Brussel zijn dit Antwerpen, Brugge, Gent, Mechelen en Leuven.

Er is voor 2008 echter geen enkel Brussels project opgenomen in het Kunststedenactieplan. Aanleiding is volgens Bourgeois de weigering van het Brusselse stadsbestuur om mee te werken. Hij betreurt de houding van de hoofdstad.

‘Ook in de poolvorming onder de zes kunststeden heeft Brussel de samenwerking stopgezet’, zegt Vlaams minister Geert Bourgeois. ‘De brieven die ik stuurde bleven onbeantwoord. Toerisme is nochtans een gemeenschapsbevoegdheid. Wij gaan daarom Brussel in onze campagnes blijven betrekken, ook in die voor het rugzaktoerisme die we in 2008 zullen opstarten. Als Brussel er zelf niet in investeert, zal ik dat doen.’

Ook vorig jaar waren er al problemen om Brussel in dit plan te betrekken, zo blijkt uit dit artikel uit het brusselnieuws-archief.

Aangezien toerisme een gemeenschapsbevoegdheid is, neem ik aan dat ook de Franse Gemeenschap initiatieven neemt om het toerisme in onze stad te bevorderen. Weigert de stad Brussel ook hieraan deel te nemen? Zou toerisme niet beter een gewest-aangelegenheid worden, zodat de Brusselaars zelf kunnen beslissen aan welke projecten ze geld uitgeven?

UPDATE
Schepen Close (PS) legt uit waarom:

Schepen Close is het er niet mee eens dat Brussel nog maar eens als cultuurstad verkocht zal worden, met het accent op de art nouveau. “Maar Brussel is meer dan dat,” zegt Close. “Brussel is bijvoorbeeld ook een congresstad. Ook over evenementen zoals Winterpret wordt in de campagne van Vlaanderen gezwegen.”
(…)
Met de Franse Gemeenschap werkt de stad Brussel wel samen aan een buitenlandse promotiecampagne voor Brussel. Volgens Close omdat het Waals ministerie van Toerisme hen wel inspraak geeft in de campagne.

© tvbrussel

bron: brusselnieuws

Share