Categorieën
Brussel in Beeld

Brussel in Beeld – Week 8 (2008)

Blijkbaar veel materiaal de afgelopen week, dus de keuze was best moeilijk. Ik heb er een wat eigenzinnige selectie van gemaakt, maar welke keuze is dat niet?. Met als rode draad “alledaagse dingen op een speciale manier in beeld gebracht”.

Café "La Brocante", place du jeux de balle, Brussels, Belgium

Foto hierboven: Café "La Brocante", place du jeux de balle, Brussels, Belgium van gbatistini. Deze panoramische foto komt pas echt tot zijn recht op ware grootte. De veelheid aan mensen en kleuren geeft de foto zijn speciale karakter.

Palais de Justice

Foto hierboven: Palais de Justice van Oscar Papaorhum. Het Justitiepaleis in volle bedrijvigheid. Het is me een raadsel hoe het speciale licht op deze foto tot stand is gekomen.

brent

Foto hierboven: brent van stijnh. Vorige week keek ik naar de film “Het dwaallicht” (1973) van Frans Buyens naar de gelijknamige novelle (1947) van Willem Elsschot (tevens zijn laatste werk). Deze nachtelijke scène deed me aan een beeld uit de film denken: de mens op zoek naar het geluk en naar zichzelf. Of je daar een maniak voor moet zijn, laat ik in het midden.

Estación Central de Bruselas 2

Foto hierboven: Estación Central de Bruselas 2 van bocángel. Deze foto werd meer dan een half jaar geleden geüpload, maar blijkbaar pas nu aan de BrusselBlogt-pool toegevoegd. Meestal ben ik geen liefhebber van grafisch bewerkte foto’s, maar het polarisatie-effect dat hier werd toegepast geeft het beeld juist zijn charme. Volgens het Spaanse bijschrift werd de foto in volle lente gemaakt, maar is het buiten koud (en de trottoirtegels zijn duidelijk nat). De twee lachende vriendinnen maken dat euvel ruimschoots goed.

metro

Foto hierboven: metro van stijnh. Metrolijn 2 richting Simonis. Een ongewoon beeld van wat voor velen een dagelijks ritueel is. Compositorisch is deze foto sterk door de scheiding tussen vloer en stoelen die het beeld verticaal middendoor snijdt.

Foto hierboven: Untitled van locustelle02. Een snapshot, niet meer dan dat, maar dan wel in de ware betekenis van het woord. Een momentopname die mij een glimlach ontlokte. De fotograaf betrapt door een brother in arms. Het beeld deed me denken aan “l’arroseur arrosé”, een van de allereerste slapsticks (en filmpjes tout court) van Louis Lumière, vertoond op 28 december 1895 in het Salon indien du Grand Café in Parijs.

Bekijk ook de foto’s van vorige week.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.