Categorieën
Brussel in Beeld

Brussel in Beeld – Week 37 (2008)

Flagey

Foto hierboven: Flagey van pladys. Zoals de fotograaf in zijn commentaar zelf al laat verstaan, is deze foto misschien technisch (qua belichting) niet zo geslaagd, maar compositorisch vind ik hem toch sterk. Niet alleen omwille van de symmetrie van de torens, maar ook omdat hij een taalgrapje bevat. Rechts zie je de kerk van Elsene, links het Flageygebouw in de vorm van een schip. Samen vormen ze een kerk-schip: het schip (de hoofdruimte) van een kerk of een boot die als kerk voor de vissers is uitgerust.

musikometro

Foto hierboven: musikometro van bart_azare. Dit is Brussel ten voeten uit, gevat in één enkele foto. Een stad waar je mooi en lelijk broederlijk naast elkaar kunt aantreffen. Waar blijdschap en droefheid elkaar afwisselen als dag en nacht. Een treffend beeld dat komaf maakt met elk discours dat ons wil doen geloven dat er eenvoudige oplossingen voor ingewikkelde problemen bestaan.

Les fêtes de Bruegel

Foto hierboven: Les fêtes de Bruegel van Exibit. Een beeld dat lijkt weggelopen uit de roman Girl with a Pearl Earring van de Amerikaanse schrijfster Tracy Chevalier (1998) en een scène uit de gelijknamige debuutfilm van de Britse regisseur Peter Webber (2003). In de Gouden Eeuw van Vermeer werd de sociale status vooral door het inkomen en veel minder door de afkomst bepaald.

Horta Gallery

Foto hierboven: Horta Gallery van -= ph@Zer =-. Er zijn nog steeds mensen die beweren dat ze door buitenaardse wezens werden ontvoerd en een tochtje in hun ruimteschip mochten maken. Als dat waar is, komt dit beeld wellicht aardig in de buurt van wat ze zagen.

"Busy Brussels"- Brussels, Belgium 2008 (35mm)

Foto hierboven: Busy Brussels van Imaginary.vision. De fotograaf heeft het wellicht niet zo bedoeld, maar waarschijnlijk is dit een van de laatste beelden waarop de volledig intacte passerelle aan Anspach te zien is. Komende generaties zullen het zonder die passerelle moeten doen. En na een tijdje zullen ze niet beter meer weten. Dan is deze foto er nog om te getuigen van een tijdperk dat voorgoed voorbij is.

Frit Bordet

Foto hierboven: Frit Bordet van Snarf.be. Momentopname. Een mens zou van minder honger krijgen (no pun intended).

Bekijk ook de foto’s van vorige week.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.