Categorieën
Wonen in Brussel

Brussel, Europese hoofdstad … van de inbraken

Het persbureau Belga verleende Brussel onlangs een minder vriendelijke eretitel: Europese hoofdstad van de inbraken. Uit Urban Audit, een doorlichting van steden die de Europese Commissie elk jaar publiceert in samenwerking met het statistisch bureau Eurostat, blijkt immers dat er in 2004 in geen andere Europese hoofdstad meer inbraken waren dan in Brussel. In de Belgische hoofdstad werden in 2004 11,2 inbraken per 1.000 inwoners gerapporteerd. Dat is heel wat meer dan in Amsterdam (8,8), Tallinn (5,4), Kopenhagen (4,8), Berlijn (1,8) en Madrid (1,3). Luxemburg telt slechts 0,3 inbraken per 1.000 inwoners.

Wat Belga er niet bij vertelt, is dat volgens dezelfde vergelijkende Europese statistieken de absolute koploper qua inbraken geen hoofdstad is. Nottingham telt maar liefst 23,2 inbraken per 1.000 inwoners. Manchester (16,7) en Breda (14,4) volgen op enige afstand. In de top 10 staan zes Engelse en drie Nederlandse steden en zowaar een Belgische plaats: Charleroi (12,9). Brussel prijkt op de 13de plaats van de 225 onderzochte Europese steden.

Terug naar de hoofdsteden. Wat autodiefstallen betreft, is Brussel alvast niet de Europese hoofdstad. Die twijfelachtige eer is weggelegd voor Rome (11,2 autodiefstallen per 1.000 inwoners), dat gevolgd wordt door Stockholm en Helsinki (elk 6,7). Brussel klokt af op 3,5. Luxemburg is ook hier het veiligst (0,4).

Om in de criminele sector te blijven: Athene is de Europese hoofdstad met het hoogste aantal moorden en gewelddadige overlijdens (0,43 per 1.000 inwoners). Luxemburg (0,30) en Brussel (0,15) staan op de tweede en derde plaats. Madrid scoort het best (0,01).

Wat het aantal gerapporteerde misdrijven betreft, is Stockholm de eerste hoofdstad in het lijstje (207 misdrijven per 1.000 inwoners). Het podium wordt vervolledigd door Brussel (161) en Berlijn (159). Riga telt maar 35 gerapporteerde misdrijven per 1.000 inwoners. Opvallend is dat Brussel in deze statistiek voorafgegaan wordt door drie andere Belgische steden: Luik, Charleroi en Antwerpen.

Liefhebbers van vergelijkende statistieken komen volop aan hun trekken op www.urbanaudit.org

Hoe zit het intussen met het onveiligheidsgevoel van de lezers? Heeft iemand al ervaringen gehad met een inbraak? Investeren jullie massaal in alarminstallaties? Of welke voorzorgsmaatregelen nemen jullie?

(Tom van Bogaert)

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.