Categorieën
Brussel Actua

Fatal footprint

Brussel, 27 november 2008. Handicap International is verheugd met het internationale verbod op clustermunitie dat op 3 december in Oslo wordt ondertekend en opent nu in het hart van Brussel haar tentoonstelling “Fatal Footprint” met foto’s van grote Belgische fotografen. Deze tentoonstelling kan nog tot eind december worden bezocht.
 
Jaren na de terugkeer van vrede zijn voormalige oorlogszones nog altijd onveilig door de aanwezigheid van landmijnen, clustermunitie en ander niet-ontploft oorlogstuig. Fatal Footprint toont de onuitwisbare sporen die deze wapens nalaten. Een fatale voetafdruk voor heel wat burgers. Een afdruk die gaat van lichamelijke verwondingen tot zware socio-economische en psychologische gevolgen door de ontploffingen of gewoon al door het permanente gevaar.
 
(…)

Om de ondertekening van dit belangrijke verdrag extra onder de aandacht te brengen, vroeg Handicap International aan drie vooraanstaande Belgische fotografen – Tim Dirven (Panos), Gaël Turine (Vu’) en John Vinck (Magnum) – om naar Cambodja, Colombia, Ethiopië en Laos te reizen en er de problematiek van de overlevenden van landmijnen, clustermunitie en ander oorlogstuig in beeld te brengen. Fatal Footprint is het resultaat van deze bijzondere en indrukwekkende ontmoetingen.
 
De foto’s werden afgedrukt op grote zeilen van 2,5 meter hoog en kunnen zowel overdag als ’s avonds bezocht worden tijdens de gratis tentoonstelling vlakbij Winterpret, de kerstmarkt van Brussel.
 
De foto’s werden ook verzameld op de website www.fatalfootprint.be. U vindt er ook tal van getuigenissen, een voorstelling van de bezochte landen en toelichting over landmijnen, clustermunitie en de strijd om deze wapens te verbieden.

Share