Categorieƫn
Wonen in Brussel

De GOMB en akoestische overlast! Een oproep!

Wij wonen in het nieuwe gombproject “Terrassen aan de Sluis” in Molenbeek. Zonder overdrijven werden er, tot nu toe, bij 25% van de 106 appartementen ernstige geluidsklachten vastgesteld. We horen onze buren plassen, douchen, gewoon praten, stoelen verschuiven, stappen met en zonder hakken enzovoort… Sommigen onder ons worden systematisch geterroriseerd door het geluid van garagepoorten of ventilatiesystemen.

Na wat opzoekingswerk blijkt, o.a. uit artikels in Brussel Deze Week, dat dit geen uniek probleem is van slechts 1 gombgebouw, maar dat er in het verleden meer van deze klachten waren. De gomb zou zelfs naar aanleiding van die klachten een uitgebreid tevredenheidsonderzoek opstarten. De conclusies van dit onderzoek waren o.a. de aanstelling van een ombudsman en een akoestisch expert voor nieuwe projecten. Hoera! zou je denken, maar neen.

Wat blijkt!? Door de aanstelling van een akoestisch expert kan de gomb zich nu helemaal indekken en verschuilen achter akoestische normen die dateren uit … 1977. Een norm die vooral interessant is als je naast een drilboorfabriek woont. Akoestische testen in de appartementen liggen dan ook binnen de norm en de gomb kan wederom zijn handen wassen in onschuld.

ONZE VRAAG: In de queeste om dit probleem opgelost te krijgen, zijn wij op zoek naar bewoners van andere gombprojecten die een gelijkaardig akoestisch probleem hebben. Hoe zijn jullie hiermee omgegaan? Is dit probleem opgelost? Wat was/is de houding van de gomb? Misschien kunnen we wel samenwerken om de gomb tot een oplossing te dwingen? Misschien hebben jullie tips of een goed plan van aanpak? Wij zijn momenteel onze krachten aan het bundelen en worden stap voor stap behoorlijke geluidsspecialisten. Alle hulp is meer dan welkom!

Sarah De Boeck & Frank Raijmakers

Share