Categorieën
Duurzaamheid Wonen in Brussel

Buurten voor duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling is een groot woord, maar ik geloof nogal sterk dat een lokale invulling ervan kan bijdragen aan een betere toekomst. Hoe zit het eigenlijk in Brussel op dat vlak? Welke buurt- of wijkinitiatieven zijn er?

Wat me interesseert is buurtwerking gericht op een duurzame levensstijl: duurzame consumptie, handel, afval/composteren, mobiliteit, ruimtelijke ordening. Concreet: problemen rond afvalophaling, heraanleg van buurten of autovrije wijken, Voedselteams,… Het interesseert me dus persoonlijk: ik wil graag aansluiten bij wat al bestaat. Alle tips zijn welkom. Vooral met betrekking tot Brussel stad, waar ik woon. Maar ga in de reacties gerust ruimer, andere lezers kunnen er iets aan hebben.

Hieronder mijn eerste pistes die nog niets concreet opleveren:

  • Mijn eerste idee was: buurtcomités! Die ijveren voor de leefbaarheid van hun wijken. Bestaat er ergens een overzicht van Brusselse buurtcomités, liefst met contactgegevens? Ik heb gegoogled op verschillende woordcombinaties, maar veel kwam ik niet tegen.
    • Wel vond ik het ledenoverzicht van Bral (Brusselse Raad voor het Leefmilieu): Brukselbinnenstebuiten vzw; Brussel Natuur vzw; Buurtcomité Centrum Nieuwland; Buurthuis Bonnevie vzw; CCN Vogelzang CBN vzw; Centrum voor Stadsvernieuwing vzw; City Mine(d) vzw; Comité voor de verdediging van de bewoners van Brussel Centrum; Comité de l’Amitié–Vriendschapswijk; Comité Het Dorp; Comité Helmet; Comité Koninginneplein; CyCLO vzw; Fietsersbond vzw – Brussel; G.A.Q. vzw – Brussel Noord-Oostwijk; GEBOV-GUTIB; Gemeenschapscentrum Ten Noey vzw; Gemeenschapscentrum Ten Weyngaert vzw; De Groene Wandeling Neder-Over-Heembeek vzw; Maritiemcomité; Wijkcomité Heembeek blijft; Leopoldswijk – Tuin van Europa vzw; Natuurpunt vzw – Brussel; Neerpede blijft!; Omwonenden Jourdan vzw; Pétitions-Patrimoine vzw; ‘t Smelleken; Werkgroep Belangen De Markten; Werkgroep Leefmilieu C.S.C.; Werkgroep Leefmilieu Sint-Lambrechts-Woluwe; Wijkcomité Anneessens; Wijkcomité Het Rad.
    • In de lijst van Bral is het niet altijd duidelijk welk comité bij welke wijk of gemeente hoort. Bovendien staan er geen contactgegevens of links bij. Op de site van IEB asbl (Inter-Environnement Bruxelles), de Franstalige tegenhanger van Bral, kan je wel per buurt zoeken, maar enkel in het Frans.
  • Mijn tweede idee: Transition Towns! Een beweging vanuit Engeland waarbij lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Peak Oil en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop. Op de site van Transitiesteden en -dorpen in Vlaanderen vind ik een overzicht van de initiatieven per stad. Maar niets in Brussel. En Google levert niets op in het Franstalig België.
  • Derde idee: nam het Brussels Gewest niet zelf ook initiatief? Jawel, op de site van Leefmilieu Brussel vind ik twee pistes:
  • Vierde idee: Voedselteams. Buurtwerking rond lokale, biovoeding! Voedselteams vzw is echter niet actief in het Brussels Gewest. Gelukkig is er een Franstalige tegenhanger: de Groupes d’Achat Solidaires, kortweg . Les GAS sont autogérés par leurs membres. Tour à tour ils se partagent les différentes tâches : réception des produits, tenir la comptabilité, assurer les permanences, l’accueil des nouveaux membres, les contacts avec les agriculteurs, etc. Er zijn groepen in Anderlecht, Ixelles/Schaerbeek, Linkebeek, Watermael-Boisfort, Woluwé-Saint-Lambert. De groep in Bosvoorde is ook Nederlandstalig. Maar weerom niets in het centrum van Brussel…
  • Vijfde idee: sociaal-culturele verenigingen. Zijn die niet aangesloten bij de Gemeenschapscentra. En ja,  hoor op de site van De Markten vind ik alvast een lijst met namen van organisaties. Van KAV tot Zennestreken. Maar hoe kom ik te weten welke zich nu met duurzaamheid in buurten bezig houden?

Tot zover mijn ideeën. Zelf nam ik contact op met Bral, in de hoop dat daar iets concreet uitkomt. Maar als deze post je iets zegt en je woont in Brussel Centrum, laat iets horen in de commentaren. Of ruimer zodat Brusselaars van het hele gewest er iets aan kunnen hebben.

Ook gepost op Fototineke.be.

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.