Categorieën
People & Lifestyle

De DrugLijn zoekt dringend nieuwe vrijwilligers

Mijn moeder heeft al twintig jaar een drankprobleem. Ik weet echt niet meer wat te doen. Waar kan ik terecht voor hulp?
Als ik met vrienden uitga, kan ik nooit stoppen met drinken. Ben ik nu een alcoholist?
Ik gebruik regelmatig speed. De laatste tijd heb ik steken aan mijn hart. Kan dat kwaad?
Ik heb ontdekt dat mijn zoon jointjes rookt. Hoe bespreek ik zoiets met hem?

Dit is slechts een kleine greep uit de duizenden vragen die de vrijwilligers van De DrugLijn jaarlijks beantwoorden. Vorig jaar vierde de lijn haar vijftiende verjaardag en kreeg ze een recordaantal beantwoorde vragen; maar liefst 6903 mensen contacteerden de lijn via telefoon of via e-mail met een of andere vraag.

Om aan al die vragen het hoofd te kunnen bieden, is De DrugLijn nu meer dan ooit op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan jij je op een weekdag tussen 10 en 20u vrijmaken voor drie uur permanentie per week in Brussel? Dan word jij misschien onze nieuwe collega?

Concreet kan je vrij kiezen voor telefoonwerk, voor het beantwoorden van e-mails of voor een combinatie van beide. Je hoeft absoluut geen expert ter zake te zijn, De DrugLijn voorziet zelf in een degelijke opleiding. Na de opleiding volgt een stageperiode en dan kan je als vrijwilliger aan de slag. De stafleden blijven uiteraard ook na de stageperiode verdere omkadering voorzien; zo ben je als vrijwilliger nooit alleen op de lijn en zijn er meermaals per jaar bijscholingen voorzien.

Duizenden bellers en e -mailers wachten op antwoord …
Is luisteren je ding? Of heb je een vlotte pen?
Kan jij je op werkdagen een aantal uren per week vrijmaken? In Brussel?
Word vrijwilliger bij De DrugLijn

Wij zorgen voor:
Vrijwilligerswerk dat het verschil maakt
Een degelijke basisvorming, continue bijscholing en begeleiding

Meer info: bel 078 15 10 20 (ma- vr 10-20u) of mail via www.druglijn.be

Om een beter beeld te krijgen over het vrijwilligerswerk bij De DrugLijn, laten we kort Carolien* aan het woord. Carolien startte enkele jaren terug als vrijwilliger bij de lijn. Via een site voor vrijwilligerswerk kwam ze bij De DrugLijn terecht.

Carolien: “Ik had geluk, want ik kon meteen met een opleiding starten. Als vrijwilliger bij De DrugLijn heb je geen specifieke voorkennis nodig. Je moet uiteraard nogal wat kennis vergaren, maar belangrijker is dat je de juiste houding kan aannemen tegenover de mensen die ons contacteren. Je wordt ook continu ondersteund door ervaren medewerkers.”

Ik kan me voorstellen dat sommigen het een deprimerende gedachte vinden om al die drank- en drugproblemen te moeten aanhoren. Knaagt dat niet aan je motivatie?

Carolien: “Die opmerking krijg ik wel vaker. Drugs zijn wat ze zijn, maar de mensen die ons contacteren zijn allemaal uniek. Uit dat besef kan je veel kracht putten. Het is ook belangrijk om realistisch te blijven in wat je in een eenmalig contact kan bewerkstelligen. Je merkt ook dat je iemand vooral van mens tot mens kan helpen eerder dan door jezelf of expert op te stellen. Er wordt ook hard over gewaakt dat wie ons belt of mailt nooit beoordeeld of veroordeeld wordt omwille van zijn of haar drank- of druggebruik. Ook al verlopen de contacten anoniem, elk bedankje, elke bevestiging dat je iemand een stap verder hebt geholpen, ervaar je als vrijwilliger als een opsteker van formaat.”

Drugs zijn voor veel mensen ‘ver van hun bed’. Denk je niet dat sommige kandidaat-vrijwilligers ervan uitgaan dat het een te moeilijk thema is om zich voor te engageren?

Carolien: “Dat kan ik me voorstellen, maar naar mijn aanvoelen is het onterecht. De opleiding begint echt vanaf nul. Persoonlijk vond ik het net een uitdaging om vrijwilligerswerk rond het thema drugs te doen. Het is inderdaad een uitdaging, maar je kan het ook zien als een kans om bij te leren.”

* Om anonimiteitsredenen is Carolien een pseudoniem.

Share