Categorieën
Brussel Actua Faits divers People & Lifestyle Reizen & Toerisme

Océade en Mini-Europa verhuizen! (Update)

Ik denk dat de meeste het wel doorhadden, maar het onderstaande artikel was inderdaad een 1-april-instinker… Voor de late lezers: lees & geniet gerust nog eens na!

© oceade.be

Stad Brussel houdt vast aan z’n plannen om 100.000 m² kantoren op de Heizelvlakte te bouwen. Daarnaast wil men ook een congrescentrum, hotel, winkels en woningen voorzien. Om de plannen te doen slagen zal toeristische trekpleister Bruparck moeten wijken. Tot nu toe was het onduidelijk wat er met Kinepolis, Océade en het nabijgelegen Mini-Europa zou gebeuren, maar uiteindelijk heeft men voor twee van de drie een oplossing gevonden.
Van schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CDH) en burgemeester Freddy Thielemans (PS) is al langer geweten dat zij het een meerwaarde zouden vinden om de toeristische hotspots terug in het centrum te concentreren. Afgelopen maanden zijn er onderhandelingen geweest en vandaag werd er aangekondigd dat de overeenkomst met Bruparck rond is.

Mini-Europa zal (logischer wijze) verhuizen naar een nieuwe locatie in de Europese wijk. Een deel van het Leopoldpark zal omgevormd worden tot een toeristische zone en heeft tot doelstelling haar bezoekersaantal te verdubbelen tegen 2016. De aanleg en verhuizing zal in fases verlopen zodat men het huidige park slechts heel kort zou moeten sluiten.

De voorgestelde nieuwe locatie voor Océade is nog een stukje spectaculairder. Het gebouwencomplex tussen de Zwarte Lievevrouwstraat en de Hallenstraat gaat binnenkort tegen de vlakte. Het pand staat al geruime tijd leeg, enkel GB Les Halles heeft er nog een huurcontract lopen, maar door herstructureringen binnen de Carrefourgroep zal deze locatie volgend jaar vrijkomen. Goed nieuws, want zo kunnen de werken sneller starten. Uiteraard betekent dit ook dat Parking58 zal verdwijnen, in ruil heeft Stad Brussel met beheerder Interparking een nieuw contract afgesloten van 30 jaar voor de nog te bouwen ondergrondse parking.
De schaalvergroting (die minstens 5 keer de huidige oppervlakte gaat tellen) zal zich vertalen in een drastische uitbreiding van de accommodatie en aanbod. Zo zullen er maar liefst 9 glijbanen, 8 hammans, 12 sauna’s en een extra zonnebank-en wellness centra bijkomen! Een kunstmatig strand van 3800m²  met aansluitend een peuterbad van nog eens 300m²  moeten ervoor zorgen dat het familiale karakter behouden blijft. Op vraag van Pascal Smet (SP-A) werd er in de plannen een groot buitenzwembad opgenomen.

Ook op architecturaal vlak zal het nieuwe subtropisch zwembad hoge toppen scheren. Het gerenommeerde architectenbureau Jaspers, Eyers & Partners werd gevraagd om de plannen uit te werken. Het eerste voorstel doet met z’n vele buitenglijbanen denken aan het Parijse Centre Pompidou. In ieder geval zal Brussel centrum er een nieuwe landmark bij krijgen. De verbouwingen zullen 3 jaar duren.

Voor de laatste in de Bruparck-rij, Kinepolis, werd er jammer genoeg géén oplossing gevonden. Stad Brussel zag géén heil in het aantrekken van nog een extra cinema-complex in het centrum. Kinepolis zal zelf een alternatief moeten vinden. Het personeel van Kinepolis Brussel is verbolgen over het slechte nieuws en heeft bij monde van vakbondsafgevaardigde  Julien Vrebos aangekondigd om actie te voeren. Zo zullen er extra pauzes tijdens de filmvertoningen ingelast worden.

Bon, allemaal behoorlijk ingrijpende veranderingen, maar ik denk dat zowel Océade als Mini-Europa er wel zullen bij varen op lange termijn.

Share