TV Brussel ging gisteren op straat – aan de Oude Graanmarkt – horen wat de gewone Brusselaar vindt van de val van de regering. Bekijk het filmpje hier. Daarin horen we dat de Brusselaars hun best doen het thema te volgen. Jullie ook? Volg het dossier op de voet, bijvoorbeeld bij De Standaard, op Brusselnieuws of De Morgen.
Maar je moet natuurlijk wel kùnnen volgen. Wil je je eigen kennis van het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde opfrissen, dan kan je terecht op Wikipedia. Daar lezen we (uiteraard) dat de splitsing een vraag is van de Vlaamse politiek. Er is wel een maar voor de Vlaamse partijen in Brussel:
Anderzijds is de kieskring ook electoraal voordelig voor de Vlaamse partijen. Gezamenlijk halen zij in Brussel gemiddeld slechts 15% van de stemmen, waardoor ze elk afzonderlijk te klein zullen zijn om zetels te behalen in een aparte kieskring Brussel. Door de Vlaamse stemmen uit Halle-Vilvoorde zoals nu mee te tellen voor hun verkiezing, slagen de Brusselse kandidaten er wel in op hun eigen lijsten vertegenwoordigd te raken in de Kamer. Het nadeel dat voor de Vlaamse partijen in Brussel ontstaat na de splitsing is alleen te neutraliseren als alle Vlaamse partijen samen met één lijst deelnemen (zoals de Union des Francophones), of als er een bijzondere regeling wordt getroffen om de vertegenwoordiging van de Vlamingen in Brussel te waarborgen.
Zat zo’n regeling erin in het pakket Dehaene? Wat mij opvalt is dat men zo weinig ingaat op wat deze man op tafel legde. De Redactie somt het op:
- De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor de federale en Europese verkiezingen
- Dubbele lijstverbinding: reststemmen van Vlaams-Brabant kunnen in Brussel én Waals-Brabant worden gebruikt.
- Geen inschrijvingsrecht, wel een dubbelbedrukte kiesbrief, zodat je in het stemhokje kan kiezen of je voor Brussel of Vlaams-Brabant kiest.
- Een “voogdijsysteem”, zoals in Voeren
- 250 miljoen voor Brussel (Franstalige eis: 500 miljoen)
- Soepeler taalregeling in Brussel
Dubbele lijstverbinding – kan iemand dat eens uitleggen? 250 miljoen voor Brussel. Dat is wel duidelijke taal. Hoewel. Waar mag het voor dienen? Vroeg of laat zal het toch weer over zulke pakketten moeten gaan. Maar eerst zien of/wanneer we nog/weer een regering hebben.
(Foto van Charles Six – Licentie illustratie: Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 3.0 Unported)