Categorieën
Foto Podium

Facing Brussels intiem met Brusselaars

Er bestaan heel wat verschillende soorten Brusselaars. Om greep te krijgen op deze veelkleurige realiteit is indelen handig. Facing Brussels, de eerste foto-expositie én boek van het Brusselse fotografencollectief Nadaar, geeft inkijk in het intieme leven van Brusselaars en passanten. 11 fotografen komen met foto’s over telkens één categorie Brusselaars. Een aanrader!

copyright Jan Locus

In het BELvue museum hangt nog tot 12 september een selectie van de werken wat door elkaar, zoals je hieronder kan zien.

copyright Dieter Telemans

Maar in het zeer betaalbare, bijhorende fotoboek staan alle foto’s mooi per thema en fotograaf:

De teksten van het project worden verzorgd door schrijfster en journaliste Catherine Vuylsteke.

De reeksen die mij het meest aanspreken zijn die van Loic Delvaulx, Nick Hannes en Eric De Mildt.

De foto’s van Nick Hannes beklijven het meest van al. De armoede druipt van de muren af. Hannes wilde de slechte huizen waar armen in wonen trekken. Zo vertelde hij me:

De mensen die ik fotografeerden wilden hun verhaal graag doen, alleen was het moeilijk om zulke mensen te vinden. Daklozen vind je gemakkelijk in de straten van Brussel, en die kan je dan aanspreken. Maar arme mensen in slechte huizen zijn moeilijk te “herkennen” in het straatbeeld. Vaak schuilt er extreme armoede achter een gevel die er van op de straatkant best ok uit ziet. Armoede is dus veel subtieler en meer verborgen dan het cliché van de daklozen die we elke dag zien. Waarmee ik het probleem van daklozen ook niet wil minimaliseren. Ik koos als fotograaf de gebrekkige huisvesting als uitgangspunt om iets over armoede te zeggen. Bijna een derde van de Brussels bevolking heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Mijn documentaire beschouw ik als een visuele aanklacht tegen het huisvestingsbeleid in Brussel: er zijn te weinig sociale woningen en er is teveel leegstand.

Goed dat er fotografen zijn die dergelijke wantoestanden in beeld brengen.

copyright Nick Hannes
Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.