Categorieën
Duurzaamheid Wonen in Brussel

Doe de energiecheck!

Het stond onlangs in de krant. De Belg is trouw aan zijn eerste leverancier van elektriciteit en aardgas. Van de duizend Vlaamse gezinnen die de Vlaamse energieregulator VREG ondervroeg, zijn er 615 nog altijd bij hun oorspronkelijke leverancier. Nochtans is de energiemarkt in Vlaanderen vrijgemaakt sinds 1 juli 2003. De inwoners van Brussel en Wallonië kunnen sinds begin 2007 vrij hun energieleverancier kiezen. Bovendien loont het vaak de moeite om van aanbieder te veranderen. Volgens de VREG kan een gezin met een doorsnee verbruik per jaar gemiddeld 238 euro besparen als het zowel voor gas als elektriciteit een contract sluit met de goedkoopste leverancier. Daarvan neemt gas 169 euro en elektriciteit 69 euro in.

Ik herken het fenomeen van de klantentrouw. In deze woelige en veranderlijke wereld heb je nood aan houvast. Daarom doe je vaak een beroep op een vaste leverancier van informatie, amusement en energie. Vroegere monopolisten/staatsbedrijven varen wel bij die mentaliteit, of het nu VRT, Belgacom, Proximus of Electrabel is.

Ik deed de test voor energie bij de Reguleringscommissie voor energie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUGEL. Volgens de simulatie zou ik jaarlijks 110 euro kunnen besparen door Electabel EnergyPlus in te wisselen voor Lampiris. Bij gas bespaar ik 20 euro, bij elektriciteit 90 euro. Dat scheelt een slok op de borrel, dus het wordt wellicht tijd om actie te ondernemen. Temeer daar de goedkopere aanbieder ook nog 100% groene stroom belooft. Ik lees op mijn factuur dat ik het recht heb mijn contract op elk moment te beëindigen mits ik een schriftelijke opzegging van minstens een maand in acht neem.

Toch nog even nadenken: de lezers van een vorige bijdrage waren in hun commentaren niet bepaald opgetogen over de dienstverlening van Lampiris. In het Greenpeace-klassement van groene stroomleveranciers voor Brussel staat Belpower op de eerste plaats, waarvoor ik ongeveer hetzelfde zou betalen als nu. VREG wijst erop dat je niet noodzakelijk dezelfde aanbieder moet kiezen voor gas en elektriciteit.

En hoe zit het met jullie energievoorziening?

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.