Categorieën
Brussel Actua

Gezocht: Brusselaars van het jaar

Jaarlijks gaan de Franstalige media in Brussel op zoek naar de Brusselaars van het jaar. De zoekertjeskrant Vlan, het dagblad La Capitale en radiozender Vivacité slaan de handen in elkaar om de verkiezing te organiseren. Wie is er dit jaar genomineerd en maakt kans op de titel Brusselaar van het jaar 2010, die op 17 januari wordt toegekend? Dit is alvast het volledige lijstje voor de categorie cultuur:

Andere genomineerden zijn onder meer de arbeiders van Audi in Vorst, Viage en Tour & Taxis (Economie), de Brusselse schepenen Philippe Close en Christian Ceux (Politiek), voetbalclub Anderlecht en wereldkampioen jumping Philippe Le Jeune (Sport),  het opvanghuis voor vrouwen in moeilijkheden Talita en de Ukkelse politieagenten (Maatschappij). La Capitale en Vlan zetten alle genomineerden op een rijtje. Het is nog mogelijk op de twee sites een stem uit te brengen.

Het zou me niet verbazen als Stromae de algemene titel van Brusselaar van het jaar zou binnenhalen, of anders Philippe Le Jeune, geziene de massale belangstelling voor hun wapenfeiten in 2010. Of zou nieuwkomer Viage nog beter in de smaak vallen, o.a. voor de intieme concerten van Prince die daar plaatsvonden? Duidelijk is dat de  genomineerdenlijstjes Franstalig gekleurd zijn en de Nederlandstalige (en anderstalige) cultuur niet of nauwelijks aan bod komt. Ik mis bv. bij de genomineerden het museum Wiels, Anderlecht-speler Romelu Lukaku (niet alleen wegens zijn voetbalexploten, maar ook wegens de onovertroffen realityreeks De school van Lukaku), David Van Reybrouck, de  schrijver van het alom bejubelde ‘Congo. Een geschiedenis’, Josse De Pauw, die in januari 2010 de KVS én Théâtre National platspeelde.

De overkoepelende winnaar voor het jaar 2009 was trouwens het Magritte-Museum. Ook FDF-voorzitter Olivier Mangain, de baas van het hotel Mozart, die uit eigen zak lege kamers ter beschikking stelde voor daklozen, en Anne Zagré, Europees kampioene bij de juniores op de 100 m horden, vielen in de prijzen.

Wie verdient voor jou de titel Brusselaar van het jaar 2010? En wie helemaal niet?

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.