Categorieën
Video Wonen in Brussel

Brussels Breathe(s)

Een heel mooie inzending van Andri om het jaar mee in te zetten.

Brussels Breathe(s) from Andri on Vimeo.

Brussel(se) Adem(t)

Uit het hart:

Brussel, ik hou van je zoals ik hou van een levend, ademend wezen. Hoewel je een samenraapsel bent van onder meer straten, gebouwen en stenen, horen we je ademen; op een warme zomerdag voelen we je relax onder ons toeven, tijdens een koude winternacht vlei je je dicht tegen ons aan…hetgeen ook wij geneigd zijn te doen. Op het eerste zicht zag ik het helemaal niet, maar mettertijd werd je een vriend, een metgezel en uiteindelijk een deel van mezelf, iets wat ik nooit had verwacht.

Als ik je zou moeten vergelijken met muziek zou ik dat met geen enkel nummer, laat staan een genre kunnen doen. De begeleidende soundtrack was altijd rijk en divers net zoals je zelf bent: soms groots en dramatisch, soms lief en charmant, dan weer elektronisch en adembenemend. Gedurende de jaren dat ik hier woonde, heb ik je seizoenen altijd mooi en intens gevonden. Dit is mijn kleine lofzang voor je, vooral voor de zomer van 2010, het moment waarop eindelijk bleek dat onze wegen zouden scheiden.

Brussel… soms deed je me bijna huilen, als ik op je daken zat, of ergens op je lag te staren naar een plaats die me bleef verrassen en die verwondering en mysterie brengt. Als ik dit gevoel ben verloren, ben ik het alleszins niet vergeten, en zoals liefde, vraag ik me af wat er gebeurd is, waar het heen gegaan is. Ik hoop dat dingen zullen veranderen, terug naar hoe ze waren. Maar, we weten dat dit niet zal gebeuren. Het leven gaat door en plaatsen, net als mensen, veranderen.

Recht uit het hart… dat opnieuw verlangt naar dat geestverruimende en mooie Brussel van weleer.

Uit het hoofd:

Begin dit jaar ging ik van start met dit project. Het was de bedoeling om mijn liefde voor de “stille parel” die Brussel is te registreren. Zo vaak had ik me afgevraagd waarom we zo weinig hommages zien aan deze charmante, mooie en verrassende plaats in de media? Vreemd toch? Deze stad heeft charme; het onverwachte, het surreële, het absurde. Ze is dramatisch eerlijk, te bescheiden voor woorden en ja, soms ook wat dramatisch.

Ik dacht bij mezelf dat deze kans moest worden gegrepen: een aanzet tot iets dat toont hoe mooi en bemind Brussel is. Haast een half jaar lang nam ik ieder weekend mijn camera mee en zat ik uren de stad gade te slaan, op zoek naar deze “magische flitsen” die deze stad zo kenmerken. Het resultaat is niet wat ik me had ingebeeld dat het zou worden. Tijdens het project heb ik veel bijgeleerd en ik merk dan ook dat ik één en ander nu anders zou aanpakken.

Na veel geëxperimenteer, vond ik de structuur voor de film: zoals een dag, gaande van licht naar donker, kalmpjes startend, daarna in stijgende lijn omhoog. De allereerste shots die ik op de wondermooie soundtrack van Goldfrapp zette, waren er van gras dat lijkt te “ademen” wanneer de zon er mee speelt; vandaar de titel van de film. Dit moment was voor mij één van de meest verrassende en sfeervolle en hoewel dit gras eigenlijk overal had kunnen groeien, past het perfect bij het gevoel van de voorbije zomer in Brussel.

Ik heb het gevoel dat hetgeen ik heb gemaakt slechts het topje van de ijsberg is: té beperkt in tijd, techniek en, uiteraard, gelimiteerd door mijn eigen bril op de stad. Ik besef dat voor sommigen deze film geen echte weergave is van deze plaats zoals zij deze zien en sommige stukken kunnen zelfs als generisch worden beschouwd zoals dat nu eenmaal vaak het geval is bij het spelen met tijd. Niet iedereen ervaart Brussel op deze manier. De film is uiteraard gebaseerd op hetgeen ik heb waargenomen, hoe ik dit heb gedaan en baadt in het besef dat ik veel momenten niet heb kunnen vastleggen, begrijpen of zelfs zien.

Voor jou, Brussel, Brussels, Bruxelles


Er is ook een Facebookgroep voor dit filmpje
.

Andri

Share