Categorieën
Pellicule & papier Podium

1 april: Brussels by Night Part 2

Het productiehuis dat werkt aan een vervolg op Brussels by Night is niet Woestijnvis, maar Aprilvis. Het is dus nog even wachten op het filmdebuut van Michel Daerden en Pascal Smet.

Filmregisseur Marc Didden wil een vervolg draaien op Brussels by Night. Dertig jaar nadat de film uitkwam, die als deprimerende moderne stadsprent schril afstak tegen de heersende boerenfilm, acht hij de de tijd rijp voor een nieuwe film over Brussel. Het scenario komt opnieuw van Dominique Deruddere, de soundtrack van Raymond van het Groenewoud. De werktitel is Bruxelles Minuit. Dat meldt het productiehuis Woestijnvis, dat na Loft opnieuw een speelfilm wil financieren.

De film zal opnieuw een duister drama worden. Een verwaaide Wetstraatjournalist, gespeeld door Arno, zit in een persoonlijke crisis na de scheiding van zijn vrouw en is op zijn werk gefrusteerd door de opkomst van de nieuwe generatie. Hij vlucht in de drank en frequenteert bordelen. Hij plant een wanhoopsdaad tot hij een mysterieus meisje leert kennen (rol van Maaike Neuville). Via haar komt hij in contact met een Belgisch-Marokkaanse operaregisseur (Mounir Ait Hamou), die een vermetel plan heeft: de heropvoering van De Stomme van Portici in De Munt. De film speelt tegen de achtergrond van eindeloze politieke onderhandelingen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen, die culmineren in de aanstelling van een minderheidskabinet, geleid door een Duitstalige premier.

In de cast zijn verrassende namen te noteren. Arno, die eerder al meespeelde in Camping Cosmos van Jan Bucquoy,  Alors, voilà van Michel Piccoli en Komma van Martine Doyen, speelt de hoofdrol. Wim Opbrouck vertolkt de leider van de belangrijkste Nederlandstalige partij, Benoît Poelvoorde is zijn Franstalige tegenhanger. Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, speelt, na zijn acteerdebuut in Duts, de premier. Minister Pascal Smet is een roekeloze, hyperambitieuze journalist. Michel Daerden kon gewonnen worden voor een bijrol als eigenaar van een morsige stripteasebar in de Aarschotstraat. Geike Arnaert (ex-Hooverphonic) is operazangeres.

De opnames zijn gepland voor oktober-november 2012. De makers zijn nog op zoek naar geschikte locaties. Om de authenticiteit te garanderen, willen ze ook scènes opnemen in reële appartementen en huizen in Brussel. Wilt u uw woning laten schitteren in een film van Marc Didden – in ruil voor een royale vergoeding en/of tijdelijk verblijf in een viersterrenhotel – kunt u een berichtje sturen, met foto’s van uw woonst, naar info@brusselblogt.be. We geven het door aan de makers!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.