Categorieën
Podium Schaarbeek

Paper Planes Shop

Stel je je iedere keer dat je bewust een vliegtuig ziet overvliegen de vraag wie in het vliegtuig zit, waar het naartoe vliegt, wat de passagiers op die plek van plan zijn? Misschien wordt het dan tijd om je eigen vliegtuig los te laten in Brussel.

De kunstenwerkplaats Nadine huurt een kleine winkelruimte in de Schaarbeekse Gallaitstraat om van daaruit buurtgerelateerde kunstprojecten op te zetten. Interactie met bewoners, passanten en ingewijden staat daarbij centraal. In oktober is het de beurt aan Lotte Van den Audenaeren, een beeldend kunstenares die met dikwijls subtiele ingrepen inbreekt in de openbare ruimte en de perceptie ervan bijkleurt.

Iedereen die passeert wordt gevraagd een papieren vliegtuigje te vouwen, volgens eigen kunnen of volgens één van de beschikbare sjablonen. De vliegtuigjes worden in de vitrine opgestapeld en van het geheel van de vliegtuigjes wordt op het einde van het project een multiple gemaakt die de vouwlijnen van alle vliegtuigjes op elkaar stapelt.

Wat dat geeft kun je je enkel voorstellen als je zelf passeert. We hadden het geluk dat op een zonnige zaterdag te doen, met twee kleine vliegtuigexperts in de vorm van bloedeigen kindjes. En zie: volk trekt volk aan. Al gauw kwamen kindjes uit de buurt meevouwen en vliegtuigjes gooien in de straat. Het werd een uitdaging een vliegtuigje in de tram te gooien als die met de deuren open aan de halte stond, en één iemand slaagde erin een vliegtuigje boven op de tram te doen landen. Benieuwd in welk stadsdeel het terecht gekomen is.

Een klein maar sympathiek project dat mens en kind doet glimlachen. En wie een vliegtuigje en zijn adres achterlaat, krijgt achteraf een print van het geheel van de vouwlijnen toegestuurd. Klaar om thuis tot een nieuw vliegtuig gevouwen te worden en van daaruit de lucht in te sturen.

Meer info over het project en de randactiviteiten vind je op http://nadine.be/residence/shop/paper-planes-shop

Share