Categorieën
Brussel Actua

Brussel op de agenda van G1000?

“Welke rol en toekomst zien we voor Brussel?” Het is een van de 25 mogelijke agendapunten van de G1000-Burgertop, het initiatief van David Van Reybrouck en co om de democratie nieuwe stimulansen te geven. Op 11 november 2011 komen 1.000 burgers uit het hele land in Brussel samen bij Tour en Taxis om te praten over de grote uitdagingen van onze democratie. Wie Brussel op de agenda van de G1000 wil zetten, kan een stem uitbrengen bij de enquête op de website.

Het project vertrekt van de constatatie dat de uitdagingen waar België momenteel voor staat te groot lijken om door het spel van de partijpolitiek opgelost te krijgen. De huidige democratie is verworden tot de dictatuur van de verkiezingen. Het politieke korps anno 2011 lijkt op een wantrouwig team van hartchirurgen die een delicate operatie moet uitvoeren, maar dan op de middenstip van een tjokvol voetbalstadion. Immobilisme is troef, en niet alleen bij ons. In het tijdperk van het web 2.0 is deliberatieve democratie of actieve inspraak van burgers volgens de organisatoren een middel en zelfs een noodzaak om het debat te verrijken. Van Reybrouck beschreef het prille begin van het initiatief, maar hoe het verhaal Missie: G1000 afloopt, zal nog moeten blijken.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.