Categorieën
Pellicule & papier Podium

Leyers leest!

Wat leest Jan Leyers? De Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek was nieuwsgierig en vroeg het hem vanmiddag zelf. De zanger, muzikant en tv-maker vertelde in het Vlaams-Marokkaanse culturenhuis Daarkom vol enthousiasme over zijn persoonlijke boekentoptien. Zijn manager was nochtans niet happig om hem te laten meedoen, omdat hij ’s avonds met Soulsister in Puurs moest optreden. Maar noblesse oblige: wie zich ooit aan een boekenprogramma heeft gewaagd (het na één seizoen opgedoekte Iets met Boeken van Canvas en VPRO), hoort thuis in de reeks De Leeskamer.

Jan Leyers, van opleiding filosoof, leest zowel fictie als non-fictie. Hij houdt van ontroerende, spannende en grappige verhalen, historische romans die een verloren wereld tot leven brengen, boeken die hem inzicht verschaffen. Toeval of niet: hij grijpt vaak terug naar Joodse auteurs. Vorm- en stijlexperimenten en poëzie zijn minder aan hem besteed.

Een van zijn favoriete werken is Radetzkymars van Joseph Roth, een familieroman over de ondergang van het Habsburgse rijk. Grillroom Jeruzalem van P.F. Thomèse noemt hij een interessante bespiegeling over de onbegrijpelijkheid van de Israëlisch-Palestijnse problematiek.  The Finkler Question van Howard Jacobson is “Woody Allen in boekvorm”. De ondergang van de islamitische wereld van de in Duitsland wonende Egyptenaar Hamed Abdel-Samad analyseert volgens Leyers op een treffende manier het conflict tussen traditionalisme en moderniteit in de islamwereld. William Dalrymple, schrijver van In de schaduw van Byzantium, combineert reisverslag en geschiedschrijving en is een groot voorbeeld voor de maker van De schaduw van het kruis, De weg naar Mekka en De weg naar het Avondland. De traditionele vertelkunst van Erik Vlaminck in Suikerspin kan Leyers ook bekoren, net als De wereld van gisteren, de kort voor zijn zelfmoord geschreven autobiografie van Stefan Zweig.

De welbespraakte praatgast had de lachers op zijn hand toen hij van journalist Manu Adriaens de vraag kreeg of hij zou overwegen om een roman te schrijven onder een pseudoniem: “Ik moet iets bekennen. Dan Brown, dat ben ik.” Of hij momenteel aan een boek werkt? Daarop antwoordde hij liever niet, want hij wil geen verwachtingen creëren. Een boude uitspraak kon er wel nog af. De periode tussen 1960 en 1980 was zijn lievelingsperiode om in te leven: syfilis kon al genezen worden, aids bestond nog niet, John Lennon en Jacques Brel leefden nog, van parkeermeters en flitspalen was nog geen sprake.

De volgende gast in De Leeskamer is Dani Klein, de Brusselse zangeres van Vaya Con Dios. Afspraak op 24 november om 12.30 u in Daarkom. In de bibliotheek vind je ook leeswijzers met de boekentips van bekende lezers.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.