Categorieën
Brussel Actua Wonen in Brussel

Brusselse Kleinstaaterei

Vandaag kreeg ik een verkiezingsfolder van een Franstalige kandidaat-burgemeester in de bus. Enkele vertaalde citaten:

  • Vice-voorzitter van de Kamer, vrouw met overtuiging die van aanpakken weet, gepassioneerd door Vorst.
  • Onze 14 verbintenissen voor 14 oktober voor Vorst.
  • Pragmatische oplossingen voor alle inwoners van Vorst.
  • Met al onze kracht, voor Vorst!

Geen enkele keer lees ik het woord ‘Brussel’ in het pamflet. Ik voel me als potentiële kiezer nochtans veel meer Brusselaar ofte inwoner van het Brussels Gewest dan Vorstenaar. Ik heb in 1040 Brussel (Etterbeek) gewoond, tot ik via vrienden gestoten ben op een appartement in 1190 Brussel (Vorst). Ik werk in de noordwijk, op de grens van Brussel, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. Ik kom elke dag met de fiets voorbij de Beurs. Ik kom graag in Sint-Gillis en Elsene. Met het openbaar vervoer of Villo! verplaats ik me door het hele gewest. Kortom, de gemeenten zijn voor mij districten of wijken, voor je het weet passeer je een of andere gemeentegrens,  het grotere geheel waar het mij om gaat, is Brussel.

Uiteraard weet ik dat het gemeenteraadsverkiezingen zijn. Ik ben vertrouwd met de communautaire situatie van Brussel (het Hoofdstedelijk Gewest en de 19 gemeenten) en besef dat een goed functioneren van wijken en stadsdelen belangrijk is. Maar is het te veel gevraagd dat de heren en vrouwen gemeentepolitici over het muurtje kijken en zich er rekenschap van geven dat hun gemeente grenst aan andere gemeenten en deel uit maakt van een stadsgewest? Je reinste Kleinstaaterei is het om enkel oog te hebben voor je gemeente van och god 52.000 inwoners terwijl je in een metropool woont met ruim 1,1 miljoen Brusselaars!

Dus graag, met al jullie kracht, voor Brussel!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.