Categorieën
Wonen in Brussel

Angst voor de grootstad

Wat is dat toch met die diepgewortelde angst voor de grootstad van vele Vlamingen? In Sint-Niklaas, een zelfverklaarde centrumstad, maar toch vooral een Oost-Vlaamse provinciestad, kreeg ik het van een vriend opnieuw te horen: “De charmes van Brussel? Ik ken ze niet. Ik zou er voor geen geld ter wereld winnen wonen!”  Je zou hem spontaan willen meenemen naar de stad voor een geïmproviseerde picknick aan de Ter Kamerenabdij, een Marokkaanse pannenkoek op de Zuidmarkt, hoogstaande cultuur in de Bozar, de KVS of De Munt, mensen kijken op een zonnig terrasje in Brussel-stad, Sint-Gillis of Elsene, een fietstocht  langs prachtige art nouveau-gebouwen, een zoektocht naar bijzondere winkeltjes en verrukkelijke horecazaken.

Uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn in Brussel. Er is bijvoorbeeld, eigen aan een grootstad, meer verkeersdrukte, criminaliteit en verloedering. Een mooie en betaalbare woning vinden, is lang geen evidentie. Maar mag er alstublieft ook aandacht zijn voor de troeven: de diversiteit, het internationale, multiculturele karakter, de meertaligheid, de verrassende contrasten, de centrale ligging en – beste pendelaars – het comfort om in de stad te wonen waar je werkt?

Maar toch niet met kinderen? Want kinderen moeten volgens de meeste Vlamingen opgroeien in een ruim huis met een grote tuin in een veilige, intacte, overzichtelijke wereld. Valt er niets voor te zeggen dat kinderen in een chaotische, maar eerlijke en altijd veranderende grootstad alle prikkels krijgen die ze nodig hebben en voorbereid worden op de complexiteit van het leven? En is het soms niet beter van onder de kerktoren vandaan te komen en een nieuwe wereld te ontdekken? Want tenslotte zegt het Vlaamse spreekwoord: wie bang is, krijgt ook slaag.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.