Categorieën
Podium Vorst

De grabbelton van Jeremy Deller

De Olympische Spelen in Londen zijn voorbij, maar in Wiels loopt nog tot zondag een expo over de Londense kunstenaar Jeremy Deller (°1966). Joy in People laat het parcours zien dat de selfmade conceptuele kunstenaar de voorbije decennia heeft afgelegd. Belangstelling voor popmuziek, aandacht voor mensen en hun verhalen, maatschappelijk engagement en humor zijn vaste prik in het veelzijdige oeuvre van de Brit. Hij wil naar eigen zeggen het leven in Groot-Brittannië vastleggen: “vervelend, grappig en een beetje een rotzooi”. Een greep uit de grabbelton.

Open Bedroom markeert het prille begin van Dellers kunstenaarschap. In 1993 maakte hij van de afwezigheid van zijn ouders gebruik om in het ouderlijk huis een ‘open slaapkamer’-tentoonstelling te organiseren. Objecten in laden en kasten, T-shirts, bumperstickers en krantenknipsels bevatten subversieve boodschappen en verwijzingen naar songteksten van o.a. The Smiths. In zijn laatste werk uit 2012, de mooie 3D-film Exodus, dompelt hij de toeschouwers onder in de vliegbewegingen van vleermuizen.

Daartussen is het aangenaam laveren tussen de uiteenlopende projecten. Valerie’s Snack Bar is een levensgrote reconstructie van een snackbar, die hij ontwierp voor een praalwagen van een stoet in Manchester, en ontvangt je aan de ingang met verse muntthee. De documentaire The Battle of Orgreave toont hoe bijna 1.000 mensen, van wie 200 voormalige mijnwerkers en politieagenten, in 2001 meewerken aan het naspelen van een essentieel stukje sociale geschiedenis: het uiterst gewelddadige conflict tussen Thatcher’s oproerpolitie en de vakbonden tijdens de mijnstaking van 1984-1985. Het project nodigt je uit om onder ogen te zien wat er is gebeurd en erover te praten. Een andere documentaire, So Many Ways To Hurt You, vertelt het verhaal van een jongeman die wil ontkomen aan de mijnen door beroepsworstelaar te worden. My Failures tot slot gaat over projecten die de Turner Prize-winnaar van 2004 in gedachten had, maar nooit kon realiseren, zoals een cover voor het plattegrond van de Londense metro in de vorm van een fiets.

Op de laatste dag van de tentoonstelling toont Wiels de kersverse BBC-documentaire Jeremy Deller: Middle Class Hero. De film onthult het creatieve proces dat schuilgaat achter een paar van zijn belangrijkste werken en volgt de kunstenaar naar Texas voor het filmen van vleermuizen. De voorstelling is op zondag 19 augustus, om 18 u. Reserveren kan via welcome@wiels.org. De entree bedraagt 3 euro of is gratis als je een toegangskaart hebt voor de expo.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.