Categorieën
Vorst Wonen in Brussel

Vossen in het park

Toen we ’s nachts op de terugweg van een picknick in het park van Vorst met de fiets de vervaarlijk steile Mysteriestraat afdaalden, schoot er plotseling een diertje uit het struikgewas. Floep, de straat over, het Dudenpark in. Een hond of een kat was het niet. Zij wist raad: een schichtig vosje had die dag ons pad gekruist.

Is het mogelijk dat Brussel niet alleen een Vossenplein heeft, maar in zijn parken anno 2012 ook vossen herbergt? De Standaard meldde in januari dat er in dichtbevolkte steden als Brussel, Antwerpen en Gent inderdaad vossennesten gespot zijn. De diertjes palmen niet alleen de parkgebieden in, maar hebben ook hun weg naar de binnenstad gevonden, mede dankzij de aanwezigheid van stations en spoorlijnen. Brusselnieuws wees er in februari op dat het koninklijk domein van Laken populair is bij vossen : “Een uitgestrekte groene ruimte van 189 hectare – bijna even groot als het hele vorstendom Monaco – de aanwezigheid van goedgevulde vuilniszakken en nauwelijks mensen, meer kan een stadsvos niet verlangen.” In tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië zijn vossen in Brussel beschermde dieren. In de Wetstraat dook volgens dezelfde bron in maart nog een babyvosje  op, waarover de Liga voor Vogelbescherming zich prompt ontfermde: “Vermoedelijk is mama vos bevallen in het Warandepark of het Jubelpark en trok het kleine diertje er in z’n eentje op uit.”

Heb jij al vossen gespot in Brussel en zo ja, waar en wanneer?

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.