Categorieën
Kwistig

Kwistig in september

Ook in september pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een duoticket voor een voorstelling in het Kaaitheater.

  1. “Casse-toi, riche con!” blokletterde de Franse krant Libération over zijn voornemen om Belg te worden en naar Ukkel te verhuizen om zo te ontsnappen aan de extra belasting voor de superrijken. Hoe heet de omstreden baas van het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy?
  2. Brussel telt drie betonnen kerken: de Sint-Suzannakerk in Schaarbeek, de Sint-Jan de Doperkerk in Molenbeek en de kerk op Hoogte Honderd in Vorst. De laatste kerk wordt gekenmerkt door art déco-stijl, alomtegenwoordige geometrische vormen, harmonische verhoudingen en uiterst sobere decoratie. Naar welke heilige is de kerk genoemd?
  3. Welke Franse dichter vuurde in 1873 in een hotelletje achter het Brusselse stadhuis twee revolverschoten af op zijn tien jaar jongere collega-dichter en minnaar Arthur Rimbaud? De Brusselse rechter veroordeelde hem ervoor tot twee jaar opsluiting. Het homoseksuele gedrag van de dichter woog naar verluidt op de strafmaat.
  4. Groenten uit Brussel hebben de wereld veroverd. Wat betekent het Poolse ‘brukselką’ in het Nederlands?
  5. Het Heizeldrama in 1985 geldt als een van de grootste rampen in de voetbalgeschiedenis. Voor de finale van de Europacup 1 kwamen tijdens supportersrellen 39 mensen om het leven. De match werd toch gespeeld. Welke ploeg won die finale?
  6. Schiftingsvraag: Op zondag 7 oktober vindt de marathon van Brussel plaats. Vorig jaar deed de winnaar bij de mannen, Paul Kiprop, er 2 uur 14 minuten en 51 seconden over.  Wat zal dit jaar de chrono van de winnende loper zijn?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig 5’ naar info@brusselblogt.be. Je hebt daarvoor tijd tot vrijdag 5 oktober om 20 u. De winnaar wordt op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag door de jury bepaald. De prijzenpot bestaat ditmaal uit een duoticket voor Marketplace 76, de nieuwe voorstelling  in het Kaaitheater van het Brusselse gezelschap Needcompany van Jan Lauwers. Volgens Focus Knack slaagt Lauwers erin om met vrolijke kleuren en machtige tableaux-vivants de donkerste emoties te verbeelden én te kanaliseren. Gelieve aan te geven welke datum je voorkeur geniet: 24, 25, 26 of 27 oktober. Veel succes!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.