Categorieën
Podium

Made in Belgium: design in het Atomium

Heb jij een Achilles in huis? De kans is groot, want industrieel design is overal en het Mechelse kantoor Achilles Associates van de productontwikkelaars Jürgen Oskamp en Koen Elsen is een van de belangrijkste spelers van het land. De tentoonstelling Intersections#2 in het Atomium zet, na de eerste editie van 2010, opnieuw Belgisch design in de kijker. Het werk van Achilles prijkt er naast dat van Diane Steverlynck en Lucile Soufflet, die mooie dingen gedaan hebben met textiel en straatmeubilair. BrusselBlogt kreeg een persoonlijke rondleiding van Koen Elsen.

Achilles zou je kunnen kennen van de b-box, de draadloze modem van Belgacom. Of van Eddy Merckx-racefietsen, digitale printconsoles van Xeikon of van de Ergosleep-lattenbodem, die ingesteld wordt volgens je slaap-DNA. Het bureau is opgericht in 1994 en bestaat uit een interdisciplinair team van 18 productontwerpers, ontwerpingenieurs en grafische ontwerpers, die designoplossingen ontwikkelen voor tal van sectoren en industrieën.

“Elk industrieel design is een compromis,” zegt Elsen, want productontwerpers moeten rekening met de wensen van de opdrachtgever, technische vereisten en het kostenplaatje. Ze moeten de balans vinden tussen esthetische schoonheid en gebruiksvriendelijkheid. Achilles begeleidt het ontstaansproces van het product vanaf het concept tot de industriële productie. De jeugdige creatievelingen tonen hun collega’s waar ze aan werken, brainstormen met elkaar en geven elkaar opbouwende kritiek. Post-its zijn daarvoor nog altijd in trek. De medewerkers testen hun ontwerpen thuis, bij vrienden en op straat uit om te zien of hun ideeën ook in de praktijk werken.

De twee andere ontwerpers liggen meer op de grens tussen het artistieke en het industriële en werken zowel aan privé- als aan openbare ontwerpen. Lucile Soufflet is gespecialiseerd in het ontwerp van stadsmeubels, maar ze bewerkt ook tegels en textiel. Haar werken maken deel uit van collecties van  musea en worden bewerkt door bedrijven als Fermob, Urbastyle, TF of Royal Boch. Diane Steverlynck verkent het creatieve potentieel van textiel. Ze maakt gebruiksobjecten zoals tapijten, gordijnen, dekens, behang, meubels en accessoires.

De tentoonstelling Intersections#2 loopt nog tot 27 januari 2013, elke dag van 10 tot 18 u. De toegang is inbegrepen in de normale prijs van het Atomium (standaardtarief: 11 euro).

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.