Categorieën
Kwistig

Kwistig 5: de oplossingen

Op 27 september presenteerden we de vijfde ronde van de quizrubriek Kwistig. Vandaag maken we de antwoorden bekend.

  1. De kersverse Ukkelaar, die van Libération de troetelnaam ‘riche con’ kreeg, heet Bernard Arnault. Volgens Forbes is de uit Roubaix afkomstige zakenman de rijkste man van Europa.
  2. De kerk op het Hoogte Honderdplein in Vorst is de Sint-Augustinuskerk.
  3. Paul Verlaine schoot op 10 juli 1873 zijn jongere vriend en minnaar Arthur Rimbaud in de hand in een hotelkamer bij de Grote Markt van Brussel. De Bozar wijdde in 2004  een expo aan het schietincident.
  4. Brusselse spruiten hebben de wereld veroverd, wat ten overvloede blijkt uit vertalingen als ‘brukselką’ (Pools), ‘couve-de-bruxelas’ (Portugees), ‘brysselkål(Zweeds),Brüksel lahanası’ (Turks), ‘col de Brussel·les’ (Catalaans) of ‘bruselaza’ (Baskisch).
  5. Juventus won in 1985  de finale van de Europacup 1, die ontsierd werd door het Heizeldrama.  De tegenstander was Liverpool. Het winnende doelpunt was van Michel Platini.
  6. Schiftingsvraag: De winnaar van de marathon van Brussel van 2012, de Keniaan Joash Mutai, deed er 2:16:40 over.

De winnaar wordt vandaag op de hoogte gebracht. Hij of zij wint twee kaarten voor Marketplace 76, de nieuwe voorstelling  in het Kaaitheater van het Brusselse gezelschap Needcompany van Jan Lauwers. Proficiat!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.