Over de elektronische kerstboom die dit jaar op de Grote Markt komt, is wellicht al genoeg inkt gevloeid. Tom Naegels wees er in De Standaard niet ten onrechte op dat de hetze over de teloorgang van onze waarden en normen geen steek houdt: “Geen enkele moslim heeft gevraagd om de kerstboom te vervangen. Die 23.000 and counting ondertekenaars hebben zich vreselijk aangesteld, en ons broze maatschappelijk weefsel verder aangetast.” Of zijn de Pac Man-kerstboom die Madrid in 2007 sierde, de porseleinen smaakboom in Hasselt en de designkerstboom voor de eigen huiskamer misschien ook tekenen van de ondergang van het Avondland?
Intussen staat er op het Muntplein bijna onopgemerkt een kunstboom die gemaakt is van zwerfhout. Het verhaal begon in 2011 met twee recuperatiebomen aan de Oude Graanmarkt en de Ninoofsepoort, die ontstonden in het kader van het IMID-project (later Guerilalala). Hoewel er geen enkele vergunning voor verleend was, bleven ze bijna een jaar staan. Op 14 oktober kwamen er nieuwe kunstwerkjes bij. Naast de installatie op het Muntplein prijken er nu ook exemplaren aan het Justitiepaleis, aan de voet van de Kunstberg, opnieuw aan de Ninoofsepoort en in de Zwart Paardstraat in Molenbeek. “Ik wil ook nog naar andere gemeenten. Ik vraag me bijvoorbeeld af of Ukkel op dezelfde manier zou reageren,” vertelde de anonieme kunstenaar aan Brusselnieuws. Hij noemt zijn installaties zelf ‘beaumen’.
En jawel hoor, het was zover, er stond er eentje in Ukkel vorige week. Het prachtexemplaar stond in de… Looflaan! De auteur heeft blijkbaar gevoel voor humor. Volgens bronnen in het milieu zou het om Obetre gaan. De man heeft bovendien gevoel voor esthetiek. Zo stond de beaum niet toevallig voor Hotel Haerens van architect Antoine Courtens. Enerzijds is de kleur van de installatie in harmonie met het huis, anderzijds contrasteert de grillige vorm van de boom heerlijk met de strakke art-decostijl. Lang heeft het feest echter niet geduurd. De gemeente heeft het kunstwerk al opgeruimd. Er rest ons enkel nog een foto als herinnering. (Melding en foto: Bastien De Zutter)