Categorieën
Podium Reizen & Toerisme

Culturele Gids 2013

Wat heeft het nieuwe jaar in Brussel op cultureel vlak in petto? De Culturele Gids 2013, een publicatie van de Stichting voor de Kunsten, probeert daarop een antwoord te bieden. De drietalige, rijkelijk geïllustreerde gids staat boordevol informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, festivals  en andere evenementen. Je vindt erin ook lijstjes met adressen voor culturele en ontspannende activiteiten. Het is wel steeds aan te raden om voor geactualiseerde informatie een blik te werpen op de website van Agenda, want de gids heeft een wel erg vroege deadline (15 september) en het culturele leven is per definitie veranderlijk en onvoorspelbaar. We selecteerden vijf tips uit het rijke culturele aanbod.

 • Het Antwerpse tg Stan doet het in januari in het Frans. Als eerste van drie stukken komt De eenzame weg van Arthur Schitzler aan de beurt. Gazet van Antwerpen sprak van intellectueel uitdagend, speels, geestig en confronterend toneel. Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen spelen mee. In de KVS, met Nederlandse boventitels, van 8 tot 13 januari.
 • Elk jaar zakken liefhebbers, verzamelaars en professionele antiekhandelaars af naar Thurn en Taxis voor de Brussels Antiques & Fine Arts Fair (BRAFA). Als je geen geld hebt om iets te kopen, kun je de beurs nog altijd beschouwen als een grote tentoonstelling met een aanbod dat reikt van de Oudheid tot moderne kunst. Van 19 tot 27 januari.
 • Donizetti baseerde zich voor Lucrezia Borgia op het toneelstuk van Victor Hugo en wist, ondanks de ingrepen die de censuur hem oplegde, de opzienbarende kracht van het sombere melodrama te behouden. Na Lucia di Lammermoor, Elektra en Salome voegt Guy Joosten een nieuw hoofdstuk toe aan zijn onderzoek naar gevaarlijke, gepassioneerde vrouwelijke personages. In het Koninklijk Circus van 19 februari tot 8 maart.
 • De Bozar presenteert de eerste Belgische retrospectieve gewijd aan Neo Rauch. De kunstenaar uit Leipzig is bekend om zijn zijn raadselachtige, ogenschijnlijk verhalende schilderijen. Zijn stijl is een hoogstpersoonlijke mix van realisme, surrealistisch aandoende abstractie en invloeden uit popart en strips. Van 20 februari tot 26 mei.
 • Willy Vandersteen zou dit jaar 100 geworden zijn. De ‘Brueghel van het beeldverhaal’ krijgt daarom een tentoonstelling in het Stripmuseum. Van 13 maart tot 1 september.

  De Culturele Gids Brussel 2013 is beschikbaar in de boekhandel en bij de diensten voor toerisme. De kostprijs bedraagt 10 euro.

   

  Share

  Door Tom

  Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.