Categorieën
Mijn favoriete plekje

Mijn favoriete plekje (4)

Brussel telt vele bijzondere plekjes. Soms zijn ze alom bekend, soms leiden ze een verborgen bestaan. Elke inwoner en bezoeker heeft zo zijn persoonlijke voorkeur. In deze rubriek gaan we op zoek naar de favoriete plekjes van mensen die de stad een warm hart toedragen. Originele Brusselse tips, gelardeerd met een woordje uitleg en/of een foto. Vandaag laten we Marc Daniels (alias De Marck) aan het woord. Hij is beeldend kunstenaar en stripauteur.

Karel van Lotharingen stimuleerde de schone kunsten en zijn standbeeld staat dus terecht op de Kunstberg, aan het Museumplein, vlak bij het paleis van Karel van Lotharingen. Het plekje straalt rust en kalmte uit, wat in schril contrast staat  met het drukke stadsgewoel van hartje Brussel. Het is ook zo atypisch voor Brussel. Je waant er je eerder in Wenen of Praag door die typische classicistische bouwstijl. Telkens als ik er langskom, slaat mijn verbeelding op hol en waan ik me enkele seconden in de 18de eeuw, de fantastische ‘siècle des lumières’ of de verlichting, de bakermat van onze westerse beschaving, met al wat me na aan het hart ligt zoals het gelijkheidsbeginsel, het vrijdenken, de mensenrechten, het liberalisme enz. Als zelfstandig kunstenaar ben ik ook geïnteresseerd in de de verschillende musea en ‘visit brussels’ achter de hoek.

Tot slot, een historische anekdote: het beeld van Karel van Lotharingen stond vroeger op het Koningsplein, maar werd  tot spijt van menig Brusselaar op vraag van Leopold I vervangen  door Godfried van Bouillon, te paard, aangezien het prille België nood had aan een gestoffeerde geschiedenis en Godfried beter in het plaatje paste dan Karel.

Share