Categorieën
Pellicule & papier

Hollywoodfilm made in Brussels

Hollywoodacteurs die zowat overal in Brussel rondlopen. Dat maak je niet elke dag mee. Aaron Eckhart (Erin Brockovitch, The Black Dahlia, Batman: The Dark Knight) en ex-Bondgirl Olga Kurylenko mochten in mei 2011 voor de film The Expatriate (in de VS ook bekend als Erased) kennismaken met ons landje en met de “hoofdstad van Europa”. Beiden werden ingehuurd door het productiehuis uFilm, dat via de tax shelter steeds grotere internationale projecten naar ons land lokt. De Münchense regisseur Philipp Stölzl, bekend van het pakkende bergbeklimmersdrama Nordwand, mocht de film inblikken. De acteurs zelf zijn heel zwijgzaam gebleven over hun uitstapje, want de film is een fiasco geworden en geen enkele Amerikaanse distributeur wil de film verspreiden in de bios. Een gemiste kans voor promotie. Intussen ligt de dvd, verdeeld door A-Films, sinds 2 januari in de rekken. (Vincent Samborski)

Ik moet de negatieve recensies helaas bijtreden: deze film is een ramp. Hij heeft een weinig verrassende plot en lijkt zonder aandacht voor logica en detail in elkaar geflanst. Ben Logan is een CIA-veiligheidsexpert die gedetacheerd is in ons land en hier woont met zijn puberende dochter. Zij is allesbehalve gelukkig om met een vader die ze niet zo goed kent in een vreemd land te moeten leven. Op een dag is Logans werkgever met de noorderzon verdwenen en zijn hij en dochterlief doelwitten in een complot waarvan hij net iets te veel afweet. Een wat inspiratieloze B-film die voor een filmliefhebber met weinig nieuws komt aandraven. Enkel de actiefilmfans zullen misschien nog geboeid zijn door een car crash op de Brusselse Ring. Wat wel nog de aandacht trekt, zijn de locaties in Brussel (en een paar in Antwerpen). De Belgische kijker zal zeker de geografische blunders opmerken.

Maar goed, het is wel leuk om Brussel eens van alle kanten te zien in een actiefilm. Vroeg in de film worden we getrakteerd op een prachtig maar kort luchtshot van het Noordstation, met een blinkende WTC III-toren rechts en een stuk van de Belgacom-toren er recht tegenover.

Op naar de Koningsstraat, waar de brasserie La Rotonde prominent in beeld komt.

Had Olga Kurylenko’s trein vertraging op de perrons van Brussel Noord?

Het Beursgebouw doet dienst als gerechtsgebouw in de film. Daarna volgen enkele shots van de Anspachlaan vooraleer Eckhart weer op de vlucht slaat in de metro.

Een scène in de Koninginnegalerij.

O kijk, daar is Eckhart, glurend in een klein Brussels tuintje met koterijen.

En de finale speelt zich af in de buurt van het Justitiepaleis, die de allures van Montmartre krijgt met accordeonspelers en panoramisch uitzichtpunt voor toeristen. Van het Justitiepaleis werd weinig getoond, misschien omdat de gevel door te veel stellingen werd bedekt.

Share