Categorieën
Elsene People & Lifestyle Wonen in Brussel

Openluchtportretten in Elsene

Overgenomen van Ratatouille Bruxelloise, een blog van tien journalistiekstudenten op zoek naar actueel, culinair & cultureel Brussel.

Mocht je de afgelopen dagen rondgewandeld hebben in Elsene, dan heb je misschien wel de zwart-witposters van buurtbewoners opgemerkt die de straten rond het Flagey-gebouw sieren. Maak kennis met Inside Out XL, een project van de Waalse fotografen Paula Bouffioux en Jeep Novak.

Inside Out is een internationaal project dat in 2011 gelanceerd werd door de Franse artiest JR. De fotograaf laat mensen portretfoto’s naar hem opsturen om er vervolgens gigantische posters van te maken en die terug te sturen, zonder dat hij weet waar ze zullen worden opgehangen. Inside Out-posters kun je onder meer aantreffen in de Verenigde Staten, Pakistan, Afghanistan, Tunesië, Thailand, Venezuela, Frankrijk, Ethiopië, Haïti en nu dus ook in  Brussel. (Tekst en foto’s: Elien Decommer)

 

“Inside Out XL werd mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Elsene”, legt fotografe Paula Bouffioux me uit. Zij, Jeep Novak, de vzw Zumba en de leerlingen van de middelbare school Edmond Peeters zijn de drijvende krachten achter het artistieke idee. Maar met Inside Out XL zijn Bouffioux en Novak niet aan hun eerste project toe dat verschillende gemeenschappen samenbrengt. Vorig jaar hebben beiden een dergelijk project op poten gezet in Charleroi en twee jaar geleden hebben ze een film gerealiseerd over de Brusselse gemeente Schaarbeek. “We hebben daar stuk voor stuk goede reacties op gekregen en dus wilden we nog zoiets doen.”

“Via onder andere de gemeente zelf en de bibliotheek Sans Souci konden we jeugdverenigingen en bejaardentehuizen contacteren om mee te doen met Inside Out XL”, gaat Bouffioux verder. In principe zouden er 240 posters moeten ophangen in Elsene, maar wegens vandalisme zijn er al een aantal gesneuveld.

Dankzij een plannetje met daarop alle plekken waar er zich posters bevinden, kan je zelf de openluchttentoonstelling bezichtigen. Met dat plannetje op zak, volg ik de route. Terwijl ik onderweg enkele foto’s neem, krijg ik een ‘thumbs up’ van een man die me op zijn vouwfiets voorbijgaat. Wat verder spreekt een buurtbewoner me aan. Terwijl hij  naar mijn camera wijst,  zegt hij: “C’est un bon travail que vous faites là!” De man is een Elsenaar en is heel enthousiast over de posters. Hij raadt me al glimlachend aan – waarbij enkele ontbrekende tanden in zijn lach tevoorschijn komen – via een bepaalde straat verder te gaan en zegt me “dat ik wel zal zien waarom ik net die straat in moet gaan.”

Wat ik zag ga ik niet verklappen, maar Inside Out XL vormt inderdaad een fijn en goed gekaderd project. Je ontdekt tal van leuke verrassingen, plannetje bij de hand of niet. Ik zet mijn weg verder, neem nog wat foto’s en kom de man met de vouwfiets weer tegen. “Volhouden, hè!”, roept hij me nog na. Voor meer info en evenementen rond het project (zoals nocturnes en begeleide rondleidingen), kun je terecht op de website van Inside Out Xl.

 

 

Share