Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: bxl.blog

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op onze Franstalige tegenhanger, de collectieve stadsblog bxl.blog.


 

 

 

 

 

Bxl.blog werd in 2007 opgericht door Michaël Uyttersprot, beter bekend op Twitter als eMich. De blog van en voor Brusselaars die het Frans machtig zijn, houdt sindsdien de vinger aan de pols van het dagelijkse leven in Brussel. Enthousiaste vrijwilligers delen er hun ervaringen, hun verhalen, hun opinies, hun foto’s. De blog staat open voor alle mogelijke thema’s. Vaste rubrieken waren of zijn er over afgeluisterde gesprekken op de tram (Entendu à Bruxelles), uitgaanstips (I’m Not On The Guest List, intussen een aparte website) en ontdek-je-plekjes (Lève la tête). BrusselBlogt heeft zich meer dan eens laten inspireren door de Franstalige collega’s.

Zoals elke groepsblog die met vrijwilligers werkt, heeft bxl.blog ups en downs beleefd. Medewerkers komen en gaan. Zo werkt de oprichter momenteel als androidontwikkelaar van Instaply in San Francisco. De Facebook-pagina en het Twitteraccount hebben aan belang gewonnen tegenover de moedersite, waar het al eens een maand stil blijft. Maar de blog is nog lang niet dood. Een goed gedocumenteerde bijdrage over de opvang van daklozen werd gisteren zowaar gekatapulteerd naar de opiniepagina’s van La Libre Belgique. Het fijne gevoel voor humor blijkt alleen al uit de grappige slogans bovenaan op de website: le blog brusseleer, du brol et des stuuts, le schieve blog, les boules, la moule et les frites, ah non, peut-être?! En de fanbasis op de sociale media is uitgebreid.

Bxl.blog heeft een druk gevolgd Twitter-account (4.521 volgers) en een populaire Facebook-pagina (2.385 fans).

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.