Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Verhaalgemaak

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op de openhartige ontboezemingen en poëtische observaties van Jill Marchant (27) uit Vorst: Verhaalgemaak.


Haar vriendinnen met wie ze koffie drinkt en zo veel meer drukten het haar op het hart. Begin aan de blog waar je al zo lang over spreekt. In augustus 2013 voegde ze de daad bij het woord. Sindsdien verblijdt ze haar lezers met prachtig bekentenisproza waarin ze het heeft over mijlpalen in haar leven, momenten van geluk, liefdesverdriet, stadservaringen en natuurbelevenissen.

Het liefst van al schrijft ze over kleine alledaagse dingen, een flard conversatie die haar opvalt, toevallige ontmoetingen, gebeurtenissen die haar overkomen in de stad. Verhalen van mensen, van Brussel. Want de in Anderlecht geboren blogster, die sociologie in Leuven studeerde en erna nog een jaartje journalistiek aan de HUB volgde, houdt van de stad:

Brussel heeft charme, is een vuile underdog en wordt onderschat. Ik wil over deze stad schrijven omdat er in de vreemde mélange die ze uitmaakt, zoveel schoonheid bruist.

Wat maakt haar blog uniek? De auteur beschikt over een eigen stem, toon en invalshoek. Ze durft zich in haar intieme autobiografische teksten bloot te geven en observeert andere mensen met oprechte interesse. Haar teksten gaan nu eens door merg en been, dan weer zijn ze om te gieren. Bovenal schuilt er een begenadigde schrijfster in haar, die rake zinnen neerpent en verschillende registers en genres beheerst, van verheven tot triviaal, van lyrische beschouwingen tot verhalen en dialogen.

Wat brengt de toekomst? Jill wil blijven zien, blijven opmerken en blijven schrijven. Over passie, over enthousiasme, over wat mensen drijft, over wat mensen bindt. Zo’n krant zouden ze volgens haar nog moeten uitvinden. Stiekem droomt ze ervan haar stukjes ooit eens in een boek te bundelen.

Een selectie van Verhaalgemaak verschijnt ook op BrusselBlogt.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.