Categorieën
Kwistig

Kwistig in januari

Ook in januari pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een waardebon van 30 euro voor Take Eat Easy, waarmee je bij meer dan 50 Brusselse restaurants online een maaltijd kunt bestellen en thuis laten leveren.

  1. Wie was koning van ons land toen de werkzaamheden startten voor het graven van het Kanaal Brussel-Charleroi? Het werd gebouwd om de mijnindustrie rond Charleroi van een snelle en dus goedkopere afvoerlijn te voorzien. Zes jaar later was het kanaal een feit.
  2. Een neorealistische zwart-witfilm over de Marollen van de jaren vijftig haalt dezer dagen volle zalen in Cinema Nova. De naam van de prent graag.
  3. Henri Van de Velde woonde van 1895 tot 1900 in een zelfgebouwd huis in Ukkel. Het huis werd in 1983 beschermd als monument. In juni 2013 raakte bekend dat de eigenaar de villa te koop aanbiedt voor een slordige 2,5 miljoen euro. Wat is de naam van het huis?
  4. Welk museum in Molenbeek is gespecialiseerd in de geschiedenis van arbeid en industrie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Het is gevestigd op de site van een voormalige bronsgieterij. We zoeken de Franse naam.
  5. Een jonge ambachtelijke bakker richtte in 1829 in Brussel een koekjesfabriek op die nog steeds zijn naam draagt. Het huis gaat prat op de volledig ambachtelijke productie van zijn koekjes, speculaas, peperkoek en cake. Recent overwoog het bedrijf naar het Waalse Lessines te trekken, maar het houdt zijn productie uiteindelijk in Brussel (Sint-Lambrechts-Woluwe). Hoe heet de koekjesfabriek?
  6. Schiftingsvraag: Op zondag 26 januari speelt Anderlecht thuis tegen Club Brugge. In de hoeveelste minuut zal het eerste doelpunt van de wedstrijd vallen?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig januari′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot zondag 26 januari, om 14 u. De jury kiest de winnaar op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit een waardebon van 30 euro voor Take Eat Easy, waarmee je schotels, bereid door restaurants uit je buurt, kunt bestellen en laten leveren. Gebruikers hoeven enkel hun adres in te geven, een tijdstip te kiezen waarop de maaltijd moet worden afgeleverd, en de webapp schotelt meteen een uitgebreid aanbod voor.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.