Categorieën
Kwistig

Kwistig in februari

Ook in februari pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de vrijkaarten van het Centrum voor Hedendaagse Kunst Wiels, waar vanaf 21 februari tentoonstellingen lopen van Franz Erhard Walther en Akram Zaatari.

  1. Hoe heet het eerste bier van het Brussels Beer Project? Het is een hoogblond bier van hoge gisting en met een alcoholpercentage van 6%. Het is bitter gehopt en er zit een toets van pompelmoes in.
  2. Welke bekende Rijselse patisserie, met als specialiteit gevulde wafeltjes, opende onlangs een winkel in de Koningsgalerij?
  3. Wie is de oprichter en conservator van het slipmuseum, dat gevestigd is in café De Dolle Mol? Hij is ook bekend als filmregisseur en extravagant anarchist.
  4. In welke Brusselse gemeente ligt het gemeenschapscentrum De Zeyp?
  5. Deze Schaarbekenaar (1882-1967) was kapelaan aan de Onze-Lieve-Vrouweparochie van Laken en directeur van de sociale werken in Brussel. Hij geniet echter vooral bekendheid als stichter en bezieler van de jeugdbeweging Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ). Zijn naam graag.
  6. Schiftingsvraag: Wat zal volgens het KMI de effectieve minimumtemperatuur in Ukkel zijn op woensdag 19 februari 2014? De effectieve waarden per dag staan op de KMI-website.

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig februari′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot zondag 16 februari, om 20 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor het Centrum voor Hedendaagse Kunst Wiels in Vorst. Vanaf 21 februari zijn er twee nieuwe expo’s te bezichtigen. De tentoonstelling van de invloedrijke Duitse kunstenaar Franz Erhard Walther (˚1939) bestrijkt een breed scala van minimalistische sculptuur en conceptuele kunst tot abstracte schilderkunst en performance, van 1950 tot vandaag. De Libanese kunstenaar Akram Zaatari (˚1966) profileert zich als een van de vernieuwers van de documentaire film en fotografie, en meer bepaald als lucide observator van beelden over het historisch sterk beladen, opgedeelde en door oorlogen getekende Midden-Oosten.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.