Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Lambyk

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op de inspirerende ideeënblog van Kwinten Lambrecht (24) uit Vorst. In Lambyk laat hij zijn licht schijnen over het stadsleven, duurzame mobiliteit, fietsen en politiek .


De naam van de blog verwijst naar de auteur (Lamby-K), maar ook naar naar het Lambic-bier, dat in de omstreken van Brussel wordt gebrouwen. Het leven van Kwinten speelt zich dan ook volledig af in de hoofdstad. Zijn ouders komen uit het verre West-Vlaanderen maar ‘emigreerden’ voor hun studie naar Brussel. Hij woonde achtereenvolgens in Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en sinds bijna twee jaar in Vorst.

Aan de VUB studeerde Kwinten politicologie en aan het Institut des Hautes Études des Communications Sociales haalde hij een Executive Master in Europese Communicatie. Zijn beroepsleven leidde hem, na een kort avontuur in de EU-lobby, naar het European Service Network, een communicatiebedrijf dat zich vooral toespitst op EU-overheidscommunicatie. Al een jaar is hij als externe consultant aan de slag in de Europese Commissie om er een sociale-mediaproject te leiden. In zijn vrije tijd geniet hij in Brussel van de tientallen musea, cultuurinstellingen, toffe cafés en lekkere restaurants. Uitgaanstips geeft hij op Spotted by Locals.

Zijn eigen blog ziet hij als een uitlaatklep en een ideeëntank. Hij laat er frustraties over het leven in Brussel de vrije loop en deelt er zijn gedachten over mobiliteit en stadsbelevenis. Zo schrijft hij over ‘best practices’ in andere steden of over  initiatieven die hem na aan het hart liggen zoals Dear City of de European Week of Waste Reduction. Hij betrekt er maar al te graag politici bij. Zijn persoonlijke dada is de oneerlijke verdeling van publieke ruimte in Brussel en de laksheid die daarmee gepaard gaat:

Koning auto regeert en de rest moet volgen. Als fietser word je hier een waaghals genoemd, terwijl het eigenlijk doodnormaal zou moeten zijn dat je op je gemak door je stad kan fietsen. Het debat gaat vooral over fileleed in Brussel, maar ik denk dat de secundaire, niet meteen zichtbare factoren zoals gezondheid en leefbaarheid veel meer doorwegen. Er wordt ook heel wat aan sluikstorten gedaan en niet in elke buurt voel je je veilig, dat is een spijtige zaak. Soms mis ik in Brussel wat sociale coherentie en gemoedelijkheid.

Zijn ambitie is om is om af en toe een lezer, ook al zijn dat er maar enkelen, een bepaald inzicht te geven of te kunnen verrijken met de informatie die hij neerpent. Zo wond hij zich onlangs op over de plaag van de plastic zakjes op de Zuidmarkt en gaf hij een voorbeeld van hoe het anders kan, op de biomarkt van de Marché des Tanneurs in de Marollen. Niet veel later wist de Anderlechtse schepen van Netheid, Elke Roux, te vertellen dat de markt aan de slachthuizen en de Zuidmarkt  plastic zakjes op termijn zullen weren, waarvoor ze weliswaar rekent op de goodwill van de organisatie en de marktkramers.

Kwinten van de blog Lambyk is ook actief op Twitter, Instagram en Pinterest.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.