Categorieën
Duurzaamheid People & Lifestyle Wonen in Brussel

De filosofie van de zachte revolutie

Op donderdag 27 februari lanceert het collectief Soft Revolution een interactief boekje over de filosofie van de ‘zachte revolutie’. Het belooft een verhaal te worden over passie, sociale positionering, creativiteit, durven stuntelen en het sociaal-culturele verenigingsleven. De lancering van de publicatie gaat gepaard met een ‘pretstrijd’ waar iedereen aan kan deelnemen. Tenslotte is het aan de lezers zelf om hun eigen zachte revolutie vorm te geven.


“Een meisje bevindt zich in een fastfoodketen en heeft zin in een softijsje. Alleen weet ze niet naar welke smaak haar voorkeur uitgaat. Omdat ze niet kan kiezen vraagt ze aan de man die haar bedient wat hij haar kan aanbevelen. Verwonderd over de vraag, mengt de verkoper twee smaken tot zijn favoriete smaak en geeft het meisje er bovendien een extra portie van.”

Achter deze anekdote schuilt de filosofie van de zachte revolutie. Gedurende zeven jaar zocht het collectief Soft Revolution via tal van projecten en experimenten naar een inhoudelijke en praktische invulling van het begrip. Een eenduidig antwoord vonden we niet, wel een noodzakelijke basis: een bewuste vorm van naïviteit en sociale positionering, een onbeteugelde speelethiek en een pleidooi voor de integratie van verschillende ‘randomknoppen’, ingrepen waarbij de controle uit handen wordt gegeven om spontane interacties en betrokkenheid te bevorderen en bevrijd te worden van verschillende impasses.

Het boek heeft uitdrukkelijk de bedoeling je te inspireren. Nieuwe ideeën kun je tot en met 31 mei kwijt bij zachterevolutie@gmail.com. Het kan bijvoorbeeld gaan om een uitgewerkte activiteit, een gedachte die bij het lezen bij je opkwam, een opinie over een besproken thema. De sterkste inzending krijgt gedurende een jaar elke maand een op maat gemaakt pakketje in de brievenbus met daarin nieuw inspiratiemateriaal waarmee je aan de slag kunt.

Afspraak op 27 februari om 19 u aan de Beurs en om 19.30 u in Bonnefooi, waar de presentatie en de drink plaatsvinden. Meer informatie vind je op de website van Soft Revolution of op de Facebook-eventpagina. (Yannick Schandené)

 

Share