Categorieën
Pellicule & papier

Fietsen met een Boekenleeuw

De winnaar van de Boekenleeuw 2014 is sinds zondag bekend. In Muntpunt kreeg Jef Aerts de onderscheiding voor het beste Vlaamse kinder- en jeugdboek voor Groter dan een droom. Hij was ook nog voor een tweede roman genomineerd: Vissen smelten niet. Brussel is geen onbekend terrein voor de Vlaams-Brabantse auteur.

Groter dan een droom is het verhaal van een kleine jongen die worstelt met het verdriet om zijn gestorven zusje. Hij heeft haar nooit gekend, maar op een nacht roept ze hem. Samen maken ze een onvergetelijke fietstocht door het bos, over het beekje en tot halverwege de maan. Ze toont haar graf, maar evengoed proeft ze voor het eerst marsepein.

De tekeningen zijn van de hand van de Zweeds-Nederlandse illustratrice Marit Törnqvist, die eerder samenwerkte met Astrid Lindgren, Sjoerd Kuyper en Toon Tellegen. De vakjury onder het voorzitterschap van radiopresentatrice Christel Van Dyck spreekt van een klassieker in wording, een troostrijk prentenboek over dood en afscheid nemen dat zowel zeer kleine kinderen als volwassenen diep raakt. Het boek is al vertaald in het Duits en het Zweeds.

Aan BrusselBlogt vertelde de 41-jarige schrijver dat hij de prijs als een hart onder de riem beschouwt. Het bekroonde werk ligt hem na aan het hart. Het berust op een autobiografisch gegeven, waarvan hij een universeel verhaal maakte. Het boek en de prijs draagt hij daarom op aan zijn zus Mieke, die slechts twee jaar werd. In zijn dankrede sprak hij haar aan: “Vannacht gaan we fietsen. Met een Boekenleeuw in plaats van met marsepein.”

Jef Aerts maakte in 2011 de overstap van volwassenen- naar jeugdliteratuur met de kinderroman Het kleine paradijs. Waarom? “Ik merkte dat ik in mijn boeken steevast koos voor jonge hoofdpersonages. Ook mijn hang naar magisch realisme is voor kinderen vanzelfsprekend. De lovende kritieken sterkten mij in mijn overtuiging.”

Een van zijn vier volwassenenromans, Rue Fontaine d’Amour (2008), speelt zich af in Schaarbeek. Hij kent Brussel, want hij studeerde theaterwetenschappen aan de VUB en werkte bij het Vlaams Theaterinstituut aan Sainctelettesquare. Voor de KVS maakte hij theatervoorstellingen. Hij verkiest echter de rust van het platteland boven het leven in de grootstad. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen op een boerderij in Ransberg, in het Hageland nabij Leuven.

Over de projecten waaraan hij werkt, wil hij nog niet veel kwijt, maar hij is momenteel bezig aan een prentenboek en een boek voor 9+.

Tegelijk met de Boekenleeuw werd ook de Boekenpauw uitgereikt. De prijs voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek gaat naar Anton Van Hertbruggen (⁰1990) voor Het hondje dat Nina niet had. Aan de prijzen is een geldbedrag van 10.0000 euro verbonden.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.