Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Spotted by Locals Brussels

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Spotted by Locals Brussels, een Engelstalige stadsgids boordevol insidertips om uit te gaan in Brussel.

Spotted by Locals is een digitaal platfom dat actuele tips door locals aanbiedt voor 56 steden in Europa en Noord-Amerika. In België zijn drie steden vertegenwoordigd: Antwerpen, Gent en Brussel. Zes jonge Brusselaars verklappen hun favoriete adresjes. Kwinten Lambrecht kennen we van Lambyk, zijn persoonlijke blog over het stadsleven, duurzame mobiliteit, fietsen en politiek. Yamina is geboren in Brussel, Ianthe en Wouter hebben een Vlaamse achtergrond, Nettah groeide op in het Verenigd Koninkrijk, Renata komt uit Turijn. Het leeuwendeel van de circa 150 bijdragen gaat over eet- en drinkplekjes, maar ook winkels, markten, musea, theaters, parken en panorama’s passeren de revue. Tot zelfs de hamam Le Riad in Schaarbeek.

Het grote pluspunt van Spotted by Locals is dat Brusselaars de geselecteerde adressen effectief bezoeken en dat de grootste toeristenvallen vermeden worden. Het motto van Yamina luidt niet voor niets: “feel free to visit the Tourist free areas… it’s free!” De informatie is ook up-to-date. Daarom vormt de aantrekkelijk vormgegeven site een alternatief voor reisgidsen, die snel verouderd zijn en niet altijd blijk geven van insiderkennis. De apps voor mobiel gebruik en de overzichtskaart met alle adresjes komen het praktische nut alleen maar ten goede.

Het aanstekelijk enthousiasme dat de jonge auteurs ten toon spreiden, heeft ook een keerzijde: te weinig kritische zin. Wie de stad liefheeft, moet haar ook durven te bekritiseren. Gematigde of zelfs ronduit negatieve recensies van cafés en restaurants zouden voor meer evenwicht zorgen en de geloofwaardigheid ten goede komen. Bovendien richt Spotted by Locals zich volledig op het hier en nu. Genieten en beleven staan centraal, maar achtergrondinformatie over de geschiedenis van de stad of over maatschappelijke thema’s zoek je er vergeefs.

De Brusselse sectie van Spotted by Locals is actief op Facebook onder de naam Brussels – we live it. De pagina heeft 1.370 fans. De informatie is voor 3,59 euro ook beschikbaar als app voor iPhone of Android. Een gebundelde pdf kost 2,99 euro.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.