Categorieën
Anderlecht Duurzaamheid Ontdek je plekje People & Lifestyle

Frambozen plukken in Anderlecht

Het moet iets met mijn oerinstinct te maken hebben: ik pluk graag fruit. Vroeger deed ik niets liever dan rode bessen plukken in de tuin en helpen bij de bereiding van confituur. Liever dát dan studeren voor mijn examens. Het is uiteindelijk wel goed gekomen met die examens; met mijn fruitpluk-hobby helaas iets minder. Na twee jaar investeren in fruitstruikjes op mijn balkon, blijft het succes bescheiden.
Groot was mijn vreugde dan ook, toen ik vorig jaar vernam dat er diep in Anderlecht een parel van een zelfpluktuin verscholen ligt.


In 2011 startte Michel Proye met een zelfpluktuin in Neerpede, die hij doopte tot “Fruit-time”. Op een perceel van ongeveer anderhalve hectare teelt hij frambozen, snijbloemen, aardbeien en ander kleinfruit (blauwbes, zwarte bes, rode bes, kruisbes en braambes). Maar het is in de eerste plaats een “framboiserie”.

Na een lange IT-carrière, wilde Proye iets nieuws starten in de buitenlucht, met handenarbeid en bij voorkeur iets wat hij alleen, op eigen houtje, kan uitbaten. Zijn keuze viel op frambozen: lekker, gezond en aangenaam om te plukken. Ideaal voor een zelfpluktuin.
Na een gespecialiseerde vorming in Gembloux, begon de zoektocht naar een geschikte locatie. Na tientallen kilometers fietsen door Brussel en meerdere telefoontjes naar landeigenaars, vond hij uiteindelijk een mooi, zacht hellend perceel in de Appelboomstraat. Dit perceel toverde hij – via een aantal investeringen – om tot een prachtig, zeer professioneel ogend bedrijf.

Elke namiddag (behalve donderdag) kan je naar believen rode vitamientjes of oogstrelende snijbloemen komen plukken. In het weekend is de tuin al open vanaf 10u. Je betaalt per geoogst gewicht (fruit) of per stuk (bloem).
Momenteel zijn de zomerframbozen rijp, nog zeker tot midden juli. Vanaf augustus tot oktober zijn er herfstframbozen.

Ik zou bijna jaloers worden op de moedige teler, maar helaas is en blijft het economisch een moeilijk verhaal. De prijzenoorlog van de supermarkten, you know. Dus dan toch maar mijn bureaujob met af en toe een uitspatting in Neerpede…

Fruit-time: Appelboomstraat (links van nr. 463), 1070 Anderlecht (Neerpede); www.fruit-time.be

Share