Categorieën
Kwistig

Kwistig in augustus

Na het zomerreces pakken we in augustus opnieuw uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en … mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de drie duotickets voor de muziektheatervoorstelling WaanVlucht!/Fuir la Folie! op 21 september, waarin zeven koren zingen in en om het Kaaitheater.

Waanvlucht-fuirlafolie.jpeg

  1. Jean-Paul Edmonds-Alt stierf onlangs op 86-jarige leeftijd. Hij richtte zich eerst op beeldhouwen, maar hield zich vanaf de jaren zestig vooral bezig met design. Wat ontwierp hij voor de MIVB?
  2. Het museum in Elsene dat aan hem gewijd is, is niet bekend bij het grote publiek. Nochtans toont het 150 vaak monumentale werken waarin de kunstenaar de sociale en industriële ontwikkelingen in België tussen 1875 en 1905 weergeeft. Hoe heet deze schilder, beeldhouwer en tekenaar?
  3. Welk Brussels park zou zijn naam ontlenen aan een pelgrim die in 1574 uit Palestina terugkwam en getroffen werd door de gelijkenis tussen een vallei in het Heilige Land en die van de Roodebeek?
  4. Hoe heet de wijk tussen Elsene en Sint-Gillis, op het kruispunt van de Waterloose en de Charleroisesteenweg en de Brugmannlaan? De naam komt naar verluidt van een landelijke herberg die zeer populair was in de negentiende eeuw, maar die in 1906 moest plaatsmaken voor een art-nouveaugebouw.
  5. Wat is het symbool van Elsene? Het prijkt ook in het wapenschild. We zoeken het in de wereld van de flora.
  6. Schiftingsvraag: Op 5 september 2014 vindt opnieuw de Memorial Van Damme plaats. Ook zonder Usain Bolt belooft de 100 m een spektakelstuk te worden. De Amerikaan Justin Gatlin liep dit seizoen al een chrono van 9.80 en start als favoriet. Welke tijd zal de winnaar van de 100 m in Brussel lopen?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig augustus′ naar BrusselBlogt. Geef daarin de oplossingen en vermeld je naam en je postadres. Je hebt daarvoor tijd tot vrijdag 5 september, om 16 u. De jury kiest de winnaars op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag. Bij een ex aequo komt er een onschuldige hand aan te pas.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit drie duotickets voor de voorstelling WaanVlucht! op zondag 21 september om 14 u. In het kader van de WOI-herdenkingen nodigde het Brusselse Brecht-Eislerkoor zes andere Belgische koren en regisseur Ruud Gielens uit om samen te werken aan een groot project rond de vrede. Het muziektheaterproject WaanVlucht! is een oproep om de deserteur in eer te herstellen als diegene die de zin van oorlog in vraag durft te stellen. De voorstelling speelt in het Kaaitheater en in de straten in de buurt.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.