Categorieën
Faits divers

Latijnse wortels en vleugels

Mathieu schreef op de Schaarbeekse blog Ezelstad / la cité des ânes een artikel over een bijzondere ontmoeting met een gevederde vriend. BrusselBlogt vertaalde zijn bijdrage.

Toen ik die dag in Schaarbeek de Peruviaanse winkel Raices Latinas (Latijnse wortels) verliet, stootte ik op iets eerder ongewoons. Ik zag een voorbijganger wijdbeens de Chazallaan oversteken. Op zijn linkerschouder droeg hij een blauwgele papegaai, zoals ik er nog nooit een gezien had. De kerel sloeg de Joseph Coosemansstraat in. Ik liep hem achterna. Zodra ik op gelijke hoogte was, vroeg ik hem of ik een foto van hem mocht nemen in gezelschap van zijn dier. Hij gaf me teken van ja.

Ik stelde hem nog twee of drie vragen. De eigenaar legde me uit dat zijn dier twee maanden oud was en dat hij het wilde verkopen voor de ronde som van 2.000 euro. “Hij zal ons allemaal overleven, ” voegde hij eraan toe. Pas achteraf – via een omweg langs Wikipedia – kom ik te weten dat de bewuste soort, de blauwgele ara (Ara ararauna), licht bedreigd is in Latijns-Amerika. Hij wordt beschermd door de conventie van Washington (bijlage II) en het ministerieel arrest van 15 mei 1986 dat de bedreigde vogelsoorten van Frans-Guyana oplijst.

DSC_7136

Share