Afgelopen weekend kon je vier dagen lang terecht in de kanaalzone voor dans, performances, installaties en verhalen in het teken van Festival Kanal. Een mooi bewijs dat het kanaal een grotere rol opeist in de stad, als je het mij vraagt. Het maakt immers ontegensprekelijk deel uit van Brussel, als geografisch ijkpunt en economische factor, maar ook als een plaats om te spelen, te kijken en te wandelen.
Vreemd is die aantrekkingskracht niet. Overal ter wereld wordt een waterweg, of die nu zijn natuurlijke loop volgt of ooit door duizenden mensenhanden is uitgegraven, met grote gebaren omhelsd. Water opent namelijk de dichte stadslucht, water spreekt tot de verbeelding. Die aarzelende toenadering manifesteert zich sinds vorig jaar in de waterbus tussen Vilvoorde en Sainctelette, het trage maar rustige alternatief van de helse ochtend- en avondspits.
Deze zomer kreeg je nog een tweede keuze om het water van dichtbij te proeven: de feestboot van Brussel Bad. Niets is heerlijker dan op een zomerse nacht je haren voelen wapperen door de frisse wind en met een mojito in de hand op het dek te dansen en te genieten van de zwoele muziek.
De nachtelijke tochtjes waren evenwel meer dan dat. Ooit al bedacht, bijvoorbeeld, dat Brussel een haven voor plezierbootjes heeft aan de Van Praetbrug? Of dat er een vreemd geurtje kan hangen rond de waterzuiveringsinstallatie van Aquiris? Maar als je door de haven vaart, zie je ook grote stapels ijzer op de kade en de reusachtige silo’s van Ceres, de oude industriële Budabrug en het hemelhoge viaduct van Vilvoorde, de Kruitfabriek en het park van Drie Fonteinen.
Een andere blik op de stad, met andere woorden. Daar waar de grote lanen de ordentelijke dichtheid eenvoudig doorbreken, zorgt het kanaal voor een nieuwe dimensie. Het geeft je het gevoel dat er ruimte gecreëerd wordt, dat de stad groter is geworden zonder een steen te verleggen; dat is wat ik denk als ik na uren van zachte deining terug op linkeroever sta. Euforie genoeg om echt iedereen het water op te jagen.
Deze bijdrage verscheen eerder op bxlen.wordpress.com, op Facebook en Twitter.