Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Bobobrussels

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Bobobrussels, een verfrissende Engelstalige blog van een Vlaamse Brusselaar met een passie voor cultuur en lekker eten. De lancering in juli 2014 bleef niet onopgemerkt: de blog sleepte een nominatie in de wacht als beste nieuwkomer bij de blog awards van Weekend Knack.

Stefan Bosman (37) is sinds 2005 een blije inwoner van Brussel. Hij studeerde binnenhuisarchitectuur in Gent en leefde erna vijf jaar in Antwerpen. Nu woont hij in Sint-Pieters-Woluwe tegenover het Woluwepark. Een happy huisman, noemt hij zichzelf. Zijn vriend zette hem aan tot de blog. Bij elk museum- of restaurantbezoek zei hij: “Daar zou  je iets over moeten schrijven op je blog.” Tot Stefan die blog dan maar in het leven riep. In het Engels, omdat dat voor de hand ligt in Brussel en omdat hij ook mikt op expats en zelfs toeristen. De naam slaat niet op bourgeois bohémien, maar verwijst naar de schoonheid van de stad (beau) en naar de familienaam van de auteur.

Hij schrijft het liefst over artistieke dingen. Zo bespreekt hij in de rubriek Your Arty Culture Boost actuele tentoonstellingen over moderne kunst en design, zoals Man in the Mirror in de Vanhaerents Art Collection en The Power of Object(s) in het ING Cultuurcentrum. Bovendien zet hij wekelijks een standbeeld in de kijker, waarvoor hij duidelijk de nodige research doet. Eten is een tweede passie van hem, wat blijkt uit zijn restaurantrecensies in Yum Yum Eat Out en zijn recepten in Cook It Real Good. Ten slotte heeft hij in Bruxsel Ma Belle nog tips in petto voor mooie parken en tuinen, winkels en bars.

Hij houdt van de enorme smeltkroes die Brussel is. Eigenlijk is de grootstad een verzameling van kleinere stadjes met elk een eigen sfeer. Als hij geen zin heeft in Brussel-stad, trekt hij wel naar Sint-Gillis of Elsene of zoekt hij de rust op in het Zoniënwoud. Wat hem stoort in Brussel? Het je m’en foutisme op veel vlakken, sluikafval, asociaal gedrag en het gebrek aan visie bij politici.

Stefan is nog maar drie maanden bezig. Als hij iets wil veranderen, is het de vorm. Misschien kan de blog meer evolueren naar een magazinevorm. Inhoudelijk gaat hij verder op de ingeslagen weg in de hoop dat al zijn stukken een publiek vinden. Als extra rubriek denkt hij aan door hem uitgestippelde wandelingen.

Bobobrussels is ook actief op Facebook (100 fans). Stemmen voor de Weekend Blog Awards kan nog tot 26 oktober op de wedstrijdpagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.